spot_img
6.7 C
București
luni, noiembrie 25, 2024
AcasăAnalizeMierea din Ucraina și China au distrus producția românească. Peste 100 de...

Mierea din Ucraina și China au distrus producția românească. Peste 100 de tone de miere de foarte bună calitate sunt blocate în Hunedoara

-

Peste 100 de tone miere de foarte bună calitate sunt blocate la apicultorii din judeţul Hunedoara din cauza cantităţilor mari de produs similar care au intrat pe piaţă din Ucraina şi China, în ultimii ani, fapt care a dus la o scădere importantă a preţurilor de achiziţie, ajunse nerentabile pentru stupari, susţin reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara.

- Reclama -

Stuparii afirmă că, în acest context, preţul mierii a scăzut cu 35% şi solicită intervenţia statului prin introducerea unor taxe la mierea importată din afara Uniunii Europene, astfel încât producţia indigenă să fie protejată, iar activitatea apicultorilor să poată continua.

- Advertisement -

„S-a adus miere din Ucraina şi China la preţuri derizorii, foarte, foarte mici. Angrosiştii importanţi de miere au făcut stocuri mari. În aceste condiţii, mierea produsă de apicultorii români nu s-a mai cumpărat sau achiziţia s-a realizat la nişte preţuri foarte mici. La acest moment, sunt foarte mulţi apicultori care au zeci de tone de miere acasă. Nu au putut să o valorifice”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele ACA Hunedoara, Tiberiu Korb.

Potrivit acestuia, din cauza cantităţilor mari existente pe piaţă, preţul mierii a scăzut constant, începând cu anul 2021. Reprezentantul apicultorilor din Hunedoara a exemplificat cu mierea bio de salcâm, al cărei preţ a scăzut, la achiziţie, de la 35 de lei, la 22 de lei pe kilogram, ceea ce înseamnă mai puţin cu circa 35%.

- Advertisement -

„Din păcate, nu se cumpără nici aşa, la acest preţ. Oamenii stau cu mierea acasă, blocaţi”, a completat Korb.

În opinia vicepreşedintelui ACA Hunedoara, statul ar trebui să intervină şi să protejeze producătorii români de miere de albine. El a arătat că una dintre variante ar fi introducerea unor taxe suplimentare pentru mierea care nu a fost produsă în Uniunea Europeană.

„Singura ieşire din această situaţie ar fi introducerea unei taxe pentru mierea care nu provine din Comunitatea Europeană, după cum procedează ţările nordice pentru a-şi proteja produsele agricole. Noi ar trebui să facem acest lucru măcar pentru mierea care este adusă din Ucraina sau China”, a explicat reprezentantul stuparilor din judeţul Hunedoara.

Vicepreşedintele ACA Hunedoara a mai spus că îi încurajează pe apicultori să-şi continue activitatea, precizând că mierea este un produs care nu-şi pierde valabilitatea şi care poate fi valorificat oricând.

„Eu îi încurajez pe toţi apicultorii să meargă înainte. Mierea nu se strică. E un mare avantaj să o poţi păstra pe stoc şi să o valorifici atunci când îţi cade bine. Faci miere, ai pe ce să pui mâna atunci când nu ai bani, chiar dacă o dai la un preţ mai mic”, a conchis Tiberiu Korb.

În judeţul Hunedoara îşi desfăşoară activitatea circa 900 de apicultori autorizaţi. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img