spot_img
16.2 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasăActualitateAdrian Năstase: REGELE CHARLES, LOBBYST AL UNGARIEI PENTRU RECUPERAREA TRANSILVANIEI

Adrian Năstase: REGELE CHARLES, LOBBYST AL UNGARIEI PENTRU RECUPERAREA TRANSILVANIEI

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Fostul premier Adrian Năstase lansează o ipoteză cel puțin incendiară legată de vizita suveranului britanic în România, afirmînd că acesta s-ar putea să fie folosit de Ungaria pentru lobby internațional în spinoasa chestiune transilvană. Într-o emisiune la Canal 33, Năstase invocă inclusiv o coincidență aparte, anume derularea într-un interval restrîns de timp a unor evenimente precum vizita președintei Ungariei în Transilvania, sejurul lui Charles și aniversarea Trianonului. În plus, Năstase atrage atenția că în jurul lui Charles, la vizitele lui, se remarcă o mare prezență a etnicilor maghiari.

”Nicolae Titulescu, semnatar al Tratatului de la Trianon, atrăgea atenția asupra a ceva ce s-a dezvoltat după 1920, și anume lobbyul maghiar, prin reprezentanții unguri, prin discuțiile de la Liga Națiunilor șamd. Evident că o vizită în România a celui care e acum regele Marii Britanii e importantă și ea poate fi foarte bine ”vîndută”, în termeni de PR. Pe de altă parte, eu sunt Toma Necredinciosul, îmi amintesc că zona în care a funcționat cel mai bine lobbyul maghiar este Londra. Mă uit la faptul că Regele a mers în zone în care era însoțit de contele Tibor Kálnoky, a fost înconjurat de o anumită ambianță mai curînd maghiară, mă gîndesc la discuțiile nepublice, bănuiesc că multe dintre ele legate mai puțin de România și mai mult de Transilvania și de o anumită istorie a Transilvaniei. Poate că lucrurile nu s-au întîmplat așa, dar cred că ar trebui să ne aducem aminte că ziua de 4 iunie e semnificativă pentru noi din punctul de vedere al semnării Tratatului de la Trianon. Dacă adăugați vizita președintei Ungariei în Transilvania…lucrurile acestea, dacă le pui împreună, apar niște semne de întrebare. Nu legate de Rege ca atare, ci de faptul că el poate fi folosit într-o acțiune de lobby internațional pe termen mai lung, apropo de strategiile pe care Ungaria a știut să le construiască” a spus fostul premier.

Comentînd descinderea suveranului la palatul Cotroceni, Năstase a spus: ”Eu cred că de data aceasta Regele Charles – sau echipa lui – a făcut o concesie. La vizitele anterioare, el mergea doar în Transilvania, la fel ca unii demnitari unguri care vin doar în Transilvania, fără să treacă pe la București. De data aceasta a acceptat să treacă și pe la București”.

Fostul premier a mai amintit că Charles, care se revendică tot mai des ca descendent din Vlad Dracul, a fost cel care a blocat, cu ani în urmă, realizarea unui important obiectiv turistic, parcul Dracula de lîngă Sighișoara, ”pentru că am fi afectat niște copaci care erau acolo, în zonă. Și proiectul a murit. În schimb, pe e-bay se vînd mii de obiecte cu brandul Dracula, dar toate fabricate în SUA”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img