spot_img
4.3 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăAnalizeMinistrul de externe ungar: Birocraţia de la Bruxelles forţează decizii care dăunează...

Ministrul de externe ungar: Birocraţia de la Bruxelles forţează decizii care dăunează tuturor companiilor europene. Nu trebuie să dăm crezare lumii politice şi mediatice liberale din lumea transatlantică

-

Nu trebuie să dăm crezare lumii politice şi mediatice liberale din lumea transatlantică, deoarece este clar că majoritatea globală, ca şi Ungaria, doreşte pacea în Ucraina, cât mai curând posibil – a declarat marţi, la Budapesta, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó, conform agenției maghiare de știri MTI.

- Reclama -

Comunicatul emis de minister precizează: ministrul a luat cuvântul la conferinţa internaţională a Forumului pentru Pace de la Budapesta organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC), declarând că Europa se confruntă cu cele mai grave provocări economice şi de securitate de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, iar riscul escaladării este mai mare ca niciodată, în timp ce popoarele continentului nu sunt deloc responsabile pentru izbucnirea războiului din Ucraina. 

- Advertisement -

“Este cu totul altceva faptul că unii lideri politici europeni suferă de o psihoză a războiului din ce în ce mai gravă (…) Trebuie, de asemenea, să clarificăm că acesta nu este un război al poporului european, însă toţi cetăţenii europeni plătesc preţul războiului” – a spus el. 

Ministrul a considerat o problemă serioasă faptul că Uniunea Europeană s-a angrenat într-o “isterie a sancţiunilor” şi s-a lăsat provocată, într-un mod contrar oricărei logici, de prima superputere militară a lumii, Statele Unite, într-o cursă în care ţările se întrec în furnizarea armelor către Ucraina. 

- Advertisement -

El a subliniat: competitivitatea UE “s-a prăbuşit”, preţurile la energie sunt de câteva ori mai mari decât cele din SUA sau China. În acest context, el a arătat că legea anti-inflaţie din SUA favorizează companiile naţionale, în timp ce birocraţia de la Bruxelles forţează decizii care sunt dăunează tuturor companiilor europene. 

“În plus, războiul este aici, oamenii mor în Europa, efectele războiului sunt cele mai grave în Europa” – a punctat ministrul. 

El a subliniat că sancţiunile impuse nu au reuşit să pună capăt luptelor şi să îngenuncheze Rusia, mai mult, economia europeană a fost cea care a suferit mai multe pagube. 

“La un an, trei luni şi două săptămâni după izbucnirea războiului, în timp ce dezbatem cel de-al unsprezecelea pachet de sancţiuni, cred că este clar pentru toată lumea că ambele obiective asociate introducerii sancţiunilor au eşuat” – a spus el. 

Szijjártó a avertizat: escaladarea afectează întotdeauna cel mai grav vecinii, prin urmare Ungaria se află într-o poziţie deosebit de dificilă, fie şi numai pentru că sunt şi oameni maghiari care mor în război. 

“Iar noi nu vrem să moară mai mulţi maghiari, aşa cum nu vrem să moară oamenii niciunei naţionalităţi în acest război” – a spus el. 

“De aceea cerem încetarea imediată a focului, cerem începerea tratativelor de pace, care să ofere cel puţin speranţa unei păci durabile în zona noastră, ce asigură securitate pe termen lung” – a precizat ministrul. 

De asemenea, el a calificat drept o consecinţă gravă crearea de noi blocuri în lume, care este complet împotriva intereselor Europei Centrale, şi a ridicat întrebarea: unde vor ajunge în următorii ani zecile de mii de arme trimise în Ucraina? 

În ceea ce priveşte primul subiect, el a explicat: în timp ce politicienii vest-europeni doresc să separe economia europeană de cea chineză, liderii celor mai mari companii cer în mod constant Ungariei să îşi convingă furnizorii chinezi să investească pe plan local. 

Potrivit ministrului, lumea este mai mare decât Europa şi majoritatea globală doreşte pacea. “Aşa că nu trebuie să dăm crezare lumii politic şi mediatice a mainstream-ului liberal din lumea transatlantică, pentru că ea încearcă să ne convingă că toată lumea gândeşte acelaşi lucru pe care noi îl spunem şi auzim, sau pe care vrem să-l spunem şi să-l auzim aici, în Europa şi în regiunea transatlantică” – a declarat el. 

“Noi trăim aici, în Europa, în zona transatlantică, prin urmare ne confruntăm în mod constant cu această ofensivă pe care adepţii războiului o lansează împotriva noastră şi cu această mare presiune la care ne supun cei pro-război” – a explicat ministrul. 

“Cu toate acestea există mişcare sub suprafaţă, la fiecare reuniune a consiliului afacerilor externe sunt cel puţin câţiva colegi care vin la mine şi îmi spun: “Peter, aşa e că veţi rezista, că te vei ţine tare şi nu te laşi?” 

“Iar după ce iau cuvântul la consiliul afacerilor externe, primesc imediat un mesaj cu un emoji care spune: super! Apoi îl ascult pe colegul respectiv şi nu îmi vine să cred urechilor. El citeşte de la A la Z, de sus, de la primul rând până la ultimul, ceea ce i-a scris cineva din mainstream. Adică ne aflăm în această situaţie, dar asta nu ar trebui să ne descurajeze, trebuie să privim lucrurile doar din punctul de vedere maghiar” – a adăugat el. 

“Nu vrem şi nici nu putem să privim această situaţie cu ochii americanilor, ruşilor, ucrainenilor, sau cu ochii Bruxelles-ului” – a mai spus Szijjártó. 

El a subliniat că poziţia pro-pace a Ungariei nu este doar poziţia guvernului, ci şi voinţa poporului, demonstrată de rezultatele alegerilor de anul trecut.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img