PSD anunţă, marţi, că grupul de lucru format din miniştrii care gestionează pensii speciale va propune un set de amendamente care să transpună recomandările Băncii Mondiale şi ale Comisiei Europene, arătând că România nu îşi permite să rateze fondurile europene din PNRR, din cauza pensiilor speciale. Social-democraţii spun că miniştrii care gestionează pensii speciale vor veni cu o formulă care să reducă ponderea în PIB a acestor pensii şi care să asigure echitatea faţă de sistemul de contributivitate.
”Referitor la reforma pensiilor speciale lucrurile sunt cât se poate de simple. Grupul de lucru, format din miniştrii care gestionează pensii speciale, va propune un set de amendamente care să transpună recomandările Băncii Mondiale şi ale Comisiei Europene în această chestiune. România nu îşi permite să rateze fondurile europene din PNRR din cauza pensiilor speciale”, afirmă PSD într-o postare.
Potrivit PSD, ”miniştrii care gestionează pensii speciale vor veni cu o formulă care să reducă ponderea în PIB a acestor pensii şi care să asigure echitatea faţă de sistemul de contributivitate”.
”Toate ministerele care au în plată pensii de serviciu vor face propuneri şi le vor integra într-un singur set de amendamente, pentru a fi atinse obiectivele convenite cu reprezentanţii BM şi CE: creşterea treptată a vârstei de pensionare a beneficiarilor de pensii de serviciu până la nivelul stabilit în sistemul contributiv; nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate; acordarea pensiei de serviciu doar celor care au îndeplinit cel puţin 20 de ani de activitate în profesiile pentru care e prevăzut acest beneficiu; restrângerea condiţiilor de pensionare anticipată pentru beneficiarii de pensii de serviciu, astfel încât situaţiile de acest gen sa fie cu totul excepţionale”, mai afirmă PSD.
”Decizia finală se va lua la nivelul Coaliţiei”, menţionează formaţiunea.
Sinteza Raportului de analiză, evaluare a impactului şi recomandări pentru reforma pensiilor speciale elaborat de Banca Mondială prezentată de Ministerul Muncii arată că proiectul de act normativ propus de autorităţile de la Bucureşti care vizează rezolvarea problemelor generate de pensiile de serviciu respectă angajamentele asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Proiectul legislativ va duce la scăderea numărului de persoane eligibile a beneficia de aşa numitele pensii speciale, dar reduce şi posibilitatea de a abuza de acest sistem, arată raportul-sinteză făcut public duminică de Ministerul Muncii.