spot_img
0.2 C
București
miercuri, ianuarie 1, 2025
AcasămediuRobert Turcescu: Emil Hurezeanu şi enigma redobîndirii cetăţeniei române: unde şi cînd...

Robert Turcescu: Emil Hurezeanu şi enigma redobîndirii cetăţeniei române: unde şi cînd a depus juramîntul?

-

Jurnalistul Robert Turcescu a publicat sâmbătă seară pe blogul său câteva întrebări privind modalitatea în care Emil Hurezeanu a redevenit cetățean român și a fost propus de președintele Klaus Iohannis ambasador în Germania.

- Reclama -

Atentie la nuanta: domnul Emil Hurezeanu a primit aprobarea redobindirii ceteteniei, dar nu stim daca a primit efectiv cetatenia, desi Klaus Iohannis l-a aprobat ca ambasador al Romaniei la Berlin!, scrie Turcescu.

- Advertisement -

De unde apare incertitudinea? E relativ simplu: daca intrati pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, veti vedea ca din luna martie si pina in ziua de azi au fost doar doua sedinte in care se putea depune juramintul pentru dobindirea si redobindirea cetateniei romane. Acestea au fost pe 17 martie la ora 9.00 si pe 21 aprilie la ora 14.30. In sedinta din martie au depus juramintul 107 persoane printre care nu se afla numele Hurezeanu, iar in sedinta din aprilie au depus juramintul 87 de persoane, dar, de asemenea, domnul Emil Hurezeanu nu se afla printre ele. Puteti deschide, repet, listele cu numele celor care au depus juramintul in cele doua sedinte, AICI, continuă Robert Turcescu.

POSTAREA INTEGRALĂ A LUI ROBERT TURCESCU:

- Advertisement -

Declaratie Emil Hurezeanu facuta la DIGI 24, in emisiunea „Jurnalul de seara” din 30 aprilie: „În ultimele luni, în situația în care s-a pus problema unei posibile nominalizări pentru această funcție, am depus cererea de redobândire a cetățeniei, la începutul lunii martie, primind aprobarea redobîndirii cetățeniei„.

Atentie la nuanta: domnul Emil Hurezeanu a primit aprobarea redobindirii ceteteniei, dar nu stim daca a primit efectiv cetatenia, desi Klaus Iohannis l-a aprobat ca ambasador al Romaniei la Berlin!

De unde apare incertitudinea? E relativ simplu: daca intrati pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, veti vedea ca din luna martie si pina in ziua de azi au fost doar doua sedinte in care se putea depune juramintul pentru dobindirea si redobindirea cetateniei romane. Acestea au fost pe 17 martie la ora 9.00 si pe 21 aprilie la ora 14.30. In sedinta din martie au depus juramintul 107 persoane printre care nu se afla numele Hurezeanu, iar in sedinta din aprilie au depus juramintul 87 de persoane, dar, de asemenea, domnul Emil Hurezeanu nu se afla printre ele. Puteti deschide, repet, listele cu numele celor care au depus juramintul in cele doua sedinte, AICI.

Ce zice legea?

Pai, fie ca e vorba de dobindirea cetateniei, fie ca e vorba de redobindirea ei, legea spune ca primesti cetatenia NUMAI dupa ce depui juramintul:

Art. 20 din Legea nr. 21/1991

“(1) Cetățenia română se acordă sau se redobândește la data depunerii jurământului de credință.
(2) În termen de 3 luni de la data comunicării ordinului președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie de acordare sau redobândire a cetățeniei române, persoanele cărora li s-a acordat sau care au redobândit cetățenia română vor depune jurământul de credință față de România„.

Prin urmare, desi a facut o cerere la inceputul lunii martie, domnul Emil Hurezeanu se poate sa nu-si fi redobindit cetatenia pentru ca n-a depus inca juramintul. E adevarat, mai are la dispozitie o luna din cele trei pe care le prevede legea si poate o va face in sedinta prevazuta pentru luna mai a Autoritatii Nationale pentru Cetatenie. Ramine insa o intrebare: cum a aprobat presedintele Klaus Iohannis numirea domnului Hurezeanu ca ambasador la Berlin fara ca acesta sa aiba depus juramintul de credinta fata de tara?

In fine, mai exista o varianta: aceea ca domnul Hurezeanu sa fi depus intre timp juramintul la sectia consulara a ambasadei noastre de la Berlin, daca a ales sa-si pastreze domiciliul pe teritoriul Germaniei. Se poate proceda si asa, dar despre acest lucru domnul Hurezeanu si MAE n-au spus pina acum nimic. Si nu se cade, mai ales in diplomatie :)

P.S. Iata cum suna juramintul la dobindirea sau redobindirea cetateniei romane: Jur să fiu devotat Patriei și poporului român, să apăr drepturile și interesele naționale, să respect Constituția și legile României !„. Poate n-ar strica sa existe doua vorbe si despre transparenta…

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img