de Vlad Nistor, europarlamentar PNL/PPE
În cadrul întâlnirilor recente avute cu parlamentari și reprezentanți ai statelor din Caucazul de sud și zona Mării Negre, în calitatea mea de membru al comisiei de politică externă din Parlamentul European, dar și al Adunării Parlamentare EuroNest și al Comisiei parlamentare de asociere UE-Georgia, am discutat, în sediul PE din Strasbourg, cu un număr de membri ai adunării unicamerale de la Tbilisi, reprezentanți atât ai partidelor aflate la guvernare cât și a celor din opoziție.
Convorbirea a fost una constructivă și deosebit de plăcută, din care a reieșit, ca punct principal, interesul crescut al întregului spectru politic georgian de a dezvolta și întări cooperarea cu Uniunea Europeană și cu structurile transatlantice. Țările Caucazului de sud reprezintă pentru mine un punct geografic și cultural care îmi este familiar, și am transmis omologilor mei convingerea că o cooperare adâncită este benefică atât pentru Georgia, cât și pentru UE.
Desigur, atât guvernul cât și opoziția de la Tbilisi au datoria de a consolida democrația și statul de drept, de a legifera și implementa norme care să asigure protecția drepturilor omului și a minorităților de orice fel, și de a fi onești și consecvenți pe parcursul lor European. În situația politică actuală extrem de volatilă, în special în zona respectivă, Uniunea reprezintă singurul partener natural al oamenilor politici de la Tbilisi, ce poate asista fără rezerve în dezvoltarea statului și a societății georgiene. La finalul schimbului de idei, cu toții am agreat că viitorul Georgiei trebuie sa fie unul pe deplin european.