spot_img
5 C
București
marți, decembrie 24, 2024
AcasăExterneTRAGEDIA MH17/ DEUTSCHE WELLE: Germania, in culpă

TRAGEDIA MH17/ DEUTSCHE WELLE: Germania, in culpă

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE:

- Reclama -

Înaintea prăbuşirii cursei MH17 a Malaysian Airlines, în iulie 2014, potrivit unor relatări de presă ale WDR, NDR şi Süddeutsche Zeitung, guvernul german ar fi trebuit să informeze companiile de zbor asupra pericolului pe care îl reprezinta survolarea spaţiului aerian din regiunea separatistă.

- Advertisement -

Pe 15 iulie 2014, cu două zile înaintea dramaticului incident, Ministerul de Externe de la Berlin ar fi deţinut informaţii care atestau starea extrem de îngrijorătoare din estul Ucrainei şi posibilele pericole pentru aviaţia civilă. Într-un document cu menţiunea „doar pentru uz intern” se menţiona doborârea, cu o zi înainte, a unui avion militar ucrainean de tip Antonov An-26, aflat la o înălţime de peste 6.000 de metri. Doborârea unui aparat de zbor la o astfel de înlţime reprezenta, potrivit experţilor, un indiciu clar că ar putea fi atacate avioane aflate la şi mai mari distanţe de sol. Cu alte cuvinte se atrăgea atenţia, în documentul amintit, asupra pericolului existent şi pentru avioanele de pasageri. Jurnaliştii de la Süddeutsche Zeitung, WDR şi NDR subliniază că şi seviciul german de informaţii, BND, ar fi semnalat acest pericol pentru securitatea aviaţiei civile în rapoartele sale zilnice.

Şi avioane ale Lufthansa ar fi putut fi doborâte

- Advertisement -

Dezvăluirile făcute acum de presa germană sunt cu atât mai interesante cu cât Ministerul german al Transporturilor ar fi negat deţinerea de informaţii privind precaritatea securităţii spaţiului de zbor din estul Ucrainei pentru avioanele de pasageri înaintea prăbuşirii cursei MH17, pe 17 iulie. Potrivit presei, încă în ziua incidentului au survolat spaţiul aerian amintit şi trei avioane ale Lufthansa, unul dintre acestea cu doar 20 minute înaintea cursei MH17.

„Cert este că înainte de 17 iulie, guvernulul federal nu ne-a comunicat că ar exista un astfel de pericol”, a precizat un purtător de cuvânt al Lufthansa. Süddeutsche Zeitung, WDR şi NDR au efectuat cercetări timp de şase luni de zile. Acestea relevă şi faptul că „nu există aproape nicio îndoială că avionul de tip Boeing 777 a fost doborât de o rachetă sol-aer Buk, lansată din regiunea separatistă. Ucraina şi statele occidentale apeciază că autorii atacului sunt separatişti pro-ruşi. Guvernul de la Moscova, în schimb, învinuieşte aviaţia ucraineană, în speţă conducerea de la Kiev.

Pentru că două treimi dintre pasagerii cursei Malaysian Airlines, decedaţi pe 17 iulie 2014, erau cetăţeni olandezi, autorităţile din această ţară conduc ancheta care se află încă în desfăşurare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img