De la sfârșitul lui septembrie 2022, Arabia Saudită și-a dublat livrările de petrol către Europa față de septembrie anul trecut, de la 490.000 de barili la 950.000 de barili pe zi, a declarat ministrul Energiei al țării, prințul Abdulaziz bin Salman, la o conferință pentru investitori la Riad.
Potrivit lui Alexey Kokin, analist de petrol și gaze la Open Investments, statele arabe din Golful Persic văd menținerea OPEC+ ca pe o contrabalansare la aspirația marilor consumatori de a limita prețurile petrolului. Acțiunile viitoare ale acestor țări depind de echilibrul a două priorități: ocuparea cotei Rusiei pe piața UE și prevenirea creării unei alianțe a cumpărătorilor.
OPEC+ și-a dovedit deja eficacitatea, iar acțiunile coordonate ale alianței au ajutat la restabilirea echilibrului pieței, potrivit managerului de portofoliu la Alfa Capital Dmitry Skryabin. În opinia sa, nimeni nu ar demonta un mecanism care funcționează bine pentru a atinge obiectivele iluzorii de a ocupa o cotă de piață mai mare.
SUA amenință OPEC+ în principal din motive politice. Odată cu apropierea alegerilor de la jumătatea mandatului pentru Congres, președintele american Joe Biden trebuie să le arate alegătorilor că îi pasă de americanii obișnuiți și că lucrează pentru a scădea prețurile la combustibil, spune profesor asociat la Universitatea Financiară a Guvernului Rusiei Valery Andrianov. Acestea fiind spuse, SUA nu au oportunități reale de a face presiuni asupra saudiților, deoarece, dacă ar fi avut, le-ar fi folosit deja.