spot_img
3.8 C
București
vineri, decembrie 2, 2022
AcasăAnalizePolitico: Un oficial chinez i-a cerut ministrei belgiene de externe Hadja Lahbib...

Politico: Un oficial chinez i-a cerut ministrei belgiene de externe Hadja Lahbib să „retragă” un interviu în care a avertizat asupra riscurilor deschiderii porturilor europene către China

-

O dispută diplomatică a izbucnit între China și Belgia, pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la implicarea Beijingului în infrastructura europeană. Potrivit unor telegrame diplomatice văzute de jurnaliștii de la Politico, un oficial chinez i-a cerut ministrei belgiene de externe Hadja Lahbib să „retragă” un interviu în care a avertizat asupra riscurilor deschiderii porturilor europene către China. Și aceasta, în plină controversă privind vinderea către chinezi a unor participații în portul german Hamburg, transmite RFI.

- Reclama -

Este vorba despre interviul publicat luni, 10 octombrie, de ziarul francofon L’Echo și cel de neerlandez De Tijd.

Potrivit șefei diplomației belgiene, Hadja Lahbi, criza a dezvăluit dependența europenilor.

„Amintiți-vă: eram foarte dependenți de măști, mănuși de exemplu. Fiecare criză aduce lecții”, a spus ea.

Întrebată dacă belgienii ar trebui să fie mai atenți cu investițiile chineze în porturile Zeebrugge și Antwerpen, ministra a răspuns:

„Sigur. Navele civile pot fi modificate pentru a deveni potențial nave militare. Trebuie să ne gândim la asta și să fim foarte atenți”.

Întrebată cum ar trebui să fie abordate investițiile companiei chineze de transport maritim Cosco, Hadjia Lahbib a spus că Belgia ar trebui să se gândească la aceasta și că „împreună cu restul UE, trebuie să ne reducem dependența strategică de China„.

La câteva zile după interviu, spune Politico, un diplomat de la Ambasada Chinei în Belgia s-a întâlnit cu un oficial al ministerului belgian de externe, la cererea chinezilor.

Diplomatul a criticat afirmațiile ministrei belgiene și a subliniat că ea nu ar trebui să dea crezare „zvonurilor”.

Apoi, partea chineză a cerut Belgiei să retragă interviul, lucru pe care Ministerul Afacerilor Externe de la Bruxelles a refuzat să îl facă.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img