Europa ar putea rămâne fără gaz în ianuarie dacă livrările rusești se opresc, scrie Izvestia, citând Institutul pentru Probleme Energetice. Livrările de gaze rusești continuă prin Ucraina și conducta TurkStream, dar aceste livrări nu vor face decât să amâne penuria de gaz până în februarie, spun analiștii.
„Stocurile de gaze din depozitele subterane ale Europei s-ar putea într-adevăr să se epuizeze în ianuarie. Cu toate acestea, se va întâmpla doar dacă mai multe evenimente coincid, și anume că retragerile de gaze din locurile de stocare cresc brusc, iar livrările de GNL scad dramatic”, directorul general adjunct al Energiei Naționale. Institutul Alexander Frolov a explicat.
Livrările de GNL către Europa s-ar putea reduce dacă China își reduce restricțiile legate de coronavirus și crește consumul de energie, a menționat Frolov. Drept urmare, prețurile de pe piața asiatică vor fi mai mari, iar furnizorii vor câștiga mai mulți bani trimițând gaze în Asia, în timp ce Europa va pierde o cotă importantă din livrările de gaze, a precizat analistul.
Directorul problemelor de gaze la Fondul Național de Securitate Energetică, Alexey Grivach, a adăugat că sistemul energetic european va depinde în mare măsură de condițiile meteo în următorul sezon de încălzire. Dacă nu se introduc restricții de raționalizare pentru consumul de gaze și retragerea gazelor din depozitele, acestea se vor goli destul de repede dacă vremea este rece, a spus el. În același timp, în condiții meteorologice favorabile, UE va putea în mare măsură să treacă peste sezonul de încălzire fără șocuri majore, a subliniat Grivach.
Una dintre modalitățile prin care Europa poate rezolva problema penuriei de aprovizionare cu gaze ar putea fi lansarea firului nedeteriorat al gazoductului Nord Stream 2, a menționat președintele Asociației Entităților Energetice Inovatoare, Mikhail Smirnov.