spot_img
17.8 C
București
marți, aprilie 30, 2024
AcasăActualitateStatuia lui Horthy în Parlamentul de la Budapesta: Propunere de sărbătorire a...

Statuia lui Horthy în Parlamentul de la Budapesta: Propunere de sărbătorire a Diktatului de la Viena prin care Transilvania de Nord a fost redată Ungariei

-

Partidul naţionalist radical Mi Hazánk (Ţara Noastră) a amplasat marţi o statuie a fostului guvernator Horthy Miklós în biroul vicepreşedintelui parlamentului, Dóra Dúró. De asemenea, partidul a înaintat parlamentului un proiect de hotărâre pentru a desemna „Ziua Reîntregirii” data aniversară a celui de-al doilea arbitraj de la Viena, prin care Transilvania de Nord a fost redată Ungariei, transmite agenția maghiară de știri MTI.

Luând cuvântul la dezvelirea statuii, Dóra Dúró a calificat drept cel mai mare eşec al politicii comemorative din ultimii 30 de ani faptul că statul ungar nu reflectează în mod corect la activitatea de om de stat a guvernatorului Horthy. 

- Advertisement -

László Toroczkai, preşedintele partidului şi liderul grupului parlamentar al acestuia, a declarat: maghiarii trebuie să devină mai puternici sufleteşte, dacă vor să aibă o perioadă similară cu cea a lui Horthy, când “Ungaria se afla după primul război mondial, după ruşinoasa republică sovietică şi a fost dezmembrată”, cu toate acestea ea a urmat calea dezvoltării. 

Pentru a face acest lucru, a spus el, trecutul trebuie pus în ordine. El a considerat că prin arbitrajele de la Viena s-a încercat o remediere a rănilor cauzate de dictatul de pace de la Trianon şi a calificat drept o ruşine faptul că în ultimii 12 ani “guvernul Orbán, care se pretinde a fi un guvern naţionalist”, nu a reamintit la niciun forum internaţional că teritoriile recâştigate prin decizii legitime au fost iarăşi dezlipite ulterior. 

- Advertisement -

În cadrul unei conferinţe de presă care a precedat evenimentul, adjunctul liderului grupului parlamentar al partidului, Előd Novák a declarat: obiectivul lor a fost de a dezveli statuia ultimului guvernator în Sala Cupolei din Parlament, alături de statuia marilor personalităţi ale naţiunii. Ei ar dori să amplaseze şi o placă comemorativă – a spus el -, dar preşedintele parlamentului, László Kövér nu a răspuns la iniţiativă, totodată a “interzis” organizarea conferinţei de presă despre dezvelirea statuii în Sala Albastră, situată lângă Sfânta Coroană. 

La eveniment a mai luat cuvântul Ferenc Zetényi Csukás, preşedintele de onoare al Societăţii “Horthy Miklós”. Bustul din bronz având o înălţime de 57 cm este opera sculptorului Attila Csák.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img