spot_img
11.1 C
București
joi, decembrie 19, 2024
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Vlad Nistor: Situația de la granița de est a României se...

Europarlamentarul Vlad Nistor: Situația de la granița de est a României se va complica din ce în ce mai mult

-

de Vlad Nistor, europarlamentar PNL/PPE

- Reclama -

Pe 26 august, fostul președinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, celebru complice și adjutant al lui Vladimir Putin, a oferit un interviu unui canal francez de televiziune. Acest lucru în timp ce lumea întreagă urmărea, cu sufletul la gură, situația tensionată și extrem de periculoasă ce se desfășura la centrala atomoelectrică de la Zaporijie, în Ucraina. 
Cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată sub controlul forțelor de ocupație ruse, a fost pentru o durata consistentă de timp deconectată de la rețeaua de electricitate. Acest fapt putea avea consecințe negative inimaginabile, însă catastrofa a fost evitată în timp util. Pentru moment, deoarece luptele și bombardamentele continuă în jurul importantei platforme nucleare. 

- Advertisement -

La începutul războiului, în februarie, Rusia înspăimânta populația Europei cu probabilitatea unui incident nuclear la centrala de la Cernobîl, aflată în linia focului la acel moment. Ulterior, a fost dovedit faptul că acea isterie nu își avea bază în realitate; oamenii de știință au arătat atunci că o centrală scoasă din uz, precum Cernobîl, nu poate crea un incident nuclear de proporții. Panica, însă, fusese creată, iar pentru mașina de propaganda a Kremlinului, acest eveniment a devenit un precedent util. Un preludiu pentru ce se petrece zilele acestea: potențialul de pericol real pentru Zaporijie, o centrală cu două reactoare active, este unul evident. Spectrul acestui posibil dezastru este inflamat de agitatorii de la Kremlin, aruncând vina pe apărătorii ucraineni, deși armata rusă este cea care a pornit periculoasa și iresponsabilă ofensivă.

Revenind la Medvedev și la mesajele sale recente, nimic prea surprinzător sau de mare impact. Interesant de menționat este că acesta nu a exclus dialogul cu Kyiv-ul, dar pe termeni agreați de Moscova, neprecizând însă care ar fi aceștia. O amenințare nu foarte voalată, cu alonjă către Washington, a fost făcută când Medvedev a menționat asistența militară a SUA pentru Ucraina. Astfel, zicea oficialul rus, furnizarea oricărui armament sau rachetă cu rază medie sau mare de acțiune, capabilă de a lovi teritoriul Rusiei, poate fi văzută ca o acțiune ofensivă din partea unui strat terț.
După cum bine putem vedea, situația de la granița de est a României se va complica din ce în ce mai mult înainte de a vedea semnele unei finalități pașnice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img