spot_img
1 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăAnalizeFundațiile străine din România și jocurile lor

Fundațiile străine din România și jocurile lor

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Presa tefelistă trage sirena lui Roaită: săriți, România e atacată cu bani ungurești. ”La sfîrșitul lunii trecute, Tanczos Barna, lider UDMR și ministru al Mediului, a refuzat, în mod repetat, să comenteze declarațiile rasiste făcute la Tușnad, cu câteva zile înainte, de premierul Ungariei, Viktor Orban. O posibilă explicație a tăcerii liderului UDMR o reprezintă faptul că Guvernul condus de Orban a finanțat cu milioane de euro, timp de mai mulți ani, activitatea unei fundații din Miercurea Ciuc, Mens Sana, al cărei președinte este însuși Tanczos Barna” scrie G4media, preluat de alte publicații de același calibru, profund îngrijorate.

Deci Ungaria bagă bani într-o fundație de la noi care dotează clinici de cardiologie sau construiește terenuri sportive, și asta ar putea avea implicații politice, nu-i așa?
E foarte grav, democrația mioritică e în pericol, ceva trebuie făcut.

Păi, facem. Adică umblăm prin amintiri. Mai vechi sau mai noi.
Spre exemplu, Festivalul săsesc al Ovăzului, la care s-a dus recent președintele Iohannis, premierul Ciucă și jumătate din guvern, e organizat de o fundație sponsorizată de guvernul Germaniei, prin ministerul Familiei, mai precis Fundația M&V Schmidt, a prietenului intim al președintelui nostru, Michael Schmidt.

Dar asta e un fleac.

Partidele româneşti au fost efectiv modelate după revoluție de către fundații din țări puternice, cu Germania și SUA în frunte. Fundații în care guvernele erau adesea principalii sponsori. În România post-decembristă, spre exemplu, au activat cu începere de prin 1992, patru mari fundații germane, cu bugete de sute de milioane de euro, bani care ar putea susține un război mai mic. Din fericire, declarativ, la noi susțin doar proiecte, conferințe și training-uri pentru ”democratizarea partidelor românești”. Finanțate masiv de la bugetul de stat german și implementînd principiile creștin-democrate, social-democrate, liberale ori creștin-sociale.

Fundația creștin-democrată Konrad Adenauer și cea social-democrată Friedrich Ebert beneficiază de de cca. 100 de milioane de euro pe an, iar surorile mai mici, Friedrich Naumann, și Hanns Seidel, apropiată Uniunii Creștin-Sociale, aripa bavareză a Uniunii Creștin-Democrate din Germania, în jur de 40 de milioane pe an. Precaute, fundațiile germane și-au împărțit domeniile de activitate, ca să nu se calce pe bătături: social-democrații lucrau cu sindicatele, cu societatea civilă și cu tinerii social-democrați, creștin-democrații puneau accentul pe training-uri politice, pe acțiuni cu tinerii și pe profesionalizarea mass-media etc.

Nu stă departe de viața politică nici fundația germano-americană German Marshall Fund for USA, alimentată cu bani de guvernul german, care lansează mesaje-cheie în momente politice speciale, ca să zicem așa.

Pentru cîteva milioane de euro virați prin fundația ungurească, UDMR ar tăcea în chestiunea ”nazistului” Orban.
Cît s-a tăcut în politica noastră, oare, în ultimii 30 de ani pentru sute de milioane de euro virați de guverne occidentale?

Să dăm doar un exemplu banal de influențe politice prin intermediul societății civile: în luna mai a anului 2017, la București a avut loc coagularea unui organism așa-zis civic, numit ”Contract România”: 18 organizații, grupate în 9 grupuri civice din 8 județe ale României. Lansarea rețelei de ONG-uri a avut loc sub coordonarea Fundației ”Friedrich Naumann”. Exact acele ONG-uri aveau să fie convocate ulterior la Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis, pentru a discuta despre apărarea justiției și reforma clasei politice.

Simple coincidențe, probabil.

Își mai amintește azi cineva incendiarul discurs al ambasadorului american Mark Gittenstein, de acum niște ani, în care spunea:

”Există un grup de români care nu vor mai tolera starea de fapt.
Pe acești tineri i-au implicat ambasadele SUA, Marii Britanii, Germaniei, Spaniei și Canadei într-un program pe care l-am numit ”Restart România”. Am creat un website și le-am cerut tuturor românilor interesați să propună idei de utilizare a internetului în lupta împotriva corupției.
100.000 de români au răspuns acelei chemări, oferind idei inteligente, pe care le-am finanțat, de a lupta împotriva unei multitudini de probleme, de la furtul de lemn din pădurile dumneavoastră, până la mita din spitale și parcatul ilegal. Acești cetățeni reformatori folosesc internetul pentru a ataca ceea ce dumneavoastră numiți mentalitatea corupției. Atunci când Romanian American Fund a încercat aceeași idee pentru reformarea sistemului educațional, peste 40.000 de români au răspuns apelului. Acești 140.000 de “restarteri”, cum îi numim noi, sunt agenți ai schimbării care vor susține aceste reforme și vor sprijini aceste instituții”.

Avem ONG-uri românești, ba chiar organe de presă susținute de bani ai statelor străine, nu doar prin fundații, ci și prin ambasade ori direct de guverne. Care fac de-a dreptul fățiș jocuri politice de nivel înalt în România, plătesc în varii moduri presă și influenceri. Ori ditamai armata de 140.000 de ”restarteri” care să schimbe România. Te întrebi dacă Ucraina o fi angajat atîția soldați în lupta cu rușii.

Din fericire, există vigilență în presa tefelistă, care ne arată acum marele dușman al țării, guvernul micii Ungarii care investește în România ca să nu se dezică udemeriștii de Viktor Orban. Încă un triumf al democrației, ce să zicem; mai departe să preia ștafeta măsurilor care se impun serviciile, Poliția și eventual armata. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img