spot_img
21.1 C
București
duminică, septembrie 29, 2024
AcasăActualitateFolosind ca pretext criza gazelor, Comisia Europeană confiscă rezervele de gaze ale statelor...

Folosind ca pretext criza gazelor, Comisia Europeană confiscă rezervele de gaze ale statelor membre

-

Comisia Europeană își prezintă astăzi noile planuri de urgență, care ar urma să intre în vigoare în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze în statele membre ale Uniunii Europene. Comisia dorește să-și extindă în continuare competențele existente în detrimentul statelor membre, și anume în așa fel încât rezervele de gaze ale statelor membre să poată fi distribuite centralizat în caz de urgență a aprovizionării cu energie, afirmă Olivér Hortay, șeful departamentului de politică energetică și climatică al Századvég Konjunktúrakutató Zrt., care a calificat eforturile pentru distribuția centralizată și obligatorie a gazelor drept o greșeală.

- Reclama -

Olivér Hortay, șeful departamentului de politică energetică și climatică al Századvég Konjunktúrakutató Zrt., a calificat planurile de la Bruxelles ca o direcție greșită, care „au sunt în decalaj cu realitatea din cel puțin cinci motive”. Olivér Hortay a explicat pe Facebook: planul se confruntă cu obstacole de reprezentare și de drept pentru că, conform regulilor actuale, securitatea aprovizionării statelor membre trebuie să fie garantată de către liderii aleși ai țărilor respective. Iar Bruxelles-ul nu are „nici autoritatea politică și nici pregătirea tehnică (juridică, instituțională, profesională etc.) pentru a avea un cuvânt de spus în consumul statelor membre sau în funcționarea depozitelor de gaze”.

- Advertisement -

Olivér Hortay a mai acuzat că, conform experienței de până acum, sistemul instituțional al UE este lent și incapabil să reacționeze rapid la procese. După cum a spus el: „lecția clară a exemplelor istorice este că panica care se dezvoltă atunci când alimentarea cu energie este întreruptă este cel puțin la fel de periculoasă ca întreruperea alimentării în sine. Prin urmare, în cazul unei tulburări de scurtă durată sau de lungă durată, reacția rapidă și decisivă este crucială.În ultimii ani, s-a demonstrat în multe cazuri că instituțiile UE nu sunt capabile să reacționeze rapid și eficient”.

„De la izbucnirea războiului, Comisia Europeană a lucrat cu toate mijloacele pentru a introduce sancțiuni asupra transportului de energie, în ciuda faptului că acesta este în mod clar împotriva intereselor economice și de securitate ale comunității. Mai mult, toate acestea le-a făcut cu mijloace politice extrem de discutabile (presiunea mediatică, dezinformarea populației) și fără o justificare profesională suficientă. Într-o situație de urgență, pașii bazați pe ideologie ar avea consecințe imprevizibile, așa că propunerea Comisiei este nu doar discreditată, ci și periculoasă”, mai spune el.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img