Economist senior în energie la centrul european de cercetare CER-Centro Europa Ricerche Demostenes Floros nu împărtășește optimismul autorităților italiene cu privire la securitatea energetică în următoarele luni. „Situația este destul de complicată și departe de a fi sub control, atât în Italia, cât și în Europa, începând cu Germania”, a declarat Floros pentru TASS vineri.
El crede că autoritățile vor trebui să introducă ceea ce el a descris drept consumul porționat, adică raționalizare.
„Este greu de spus dacă va trebui să se recurgă la această măsură încă din această vară sau odată cu începerea sezonului rece. Depinde de condițiile climatice. O vară mai caldă, și vara aceasta probabil că va fi caniculară, va împinge creşterea consumului, iar acest lucru nu poate decât să apropie problemele. Raționalizare este un risc real. Va determina scăderea activităţilor de producţie, iar acest lucru va afecta locurile de muncă şi situaţia socială”, a avertizat expertul.
„Nu aș fi optimist. În Europa săptămâna trecută au existat deja cazuri de retragere a gazelor din depozitele pentru a satisface cererea actuală. În mod normal, aceste rezerve rămân intacte în această perioadă a anului, deoarece sunt umplute pentru iarnă”, a continuat el. .
Floros a amintit că seceta actuală, care este deja observată în multe regiuni ale țării, duce și la o înrăutățire a situației. „În Italia, gazul este folosit pentru a produce energie electrică. Energia nucleară este absentă și trebuie să folosim alte surse, inclusiv hidrocentrale. Dar seceta le oprește”, a explicat el.
Floros pune la îndoială fezabilitatea plafonării prețurilor la gaze.
„În primul rând, nu este foarte clar dacă această propunere va fi acceptată de toată lumea din Europa, pentru că țările aderă la puncte de vedere diferite. Nu este foarte clar la ce contracte și cum anume se va aplica acest plafon, pentru că avem ambele mult timp. -contracte pe termen și spot. Cine va stabili aceste plafoane: țările individual, UE sau companii energetice? Toate aceste aspecte constituie o problemă care nu este ușor de rezolvat”, a spus expertul.
„Să presupunem că prețurile la gaze au fost plafonate. Atunci gazul lichefiat poate ajunge în Asia la prețuri mai mari”, argumentează el. „Să presupunem că plafonul de preț se va aplica doar gazului rusesc, în timp ce alți furnizori vor rămâne neafectați. Dar aceasta va fi o încălcare a oricărui contract cu Gazprom. Cum va reacționa compania?”
Floros este sigur că problemele de pe piața europeană de energie datează din momentul în care Comisia Europeană, „a cedat presiunii SUA” de a abandona contractele de furnizare pe termen lung, ceea ce a provocat creșteri de prețuri și dezechilibre.