spot_img
-0.6 C
București
marți, ianuarie 31, 2023
AcasăActualitateThe Wall Street Journal: Populația din estul Europei începe să întoarcă spatele politicienilor...

The Wall Street Journal: Populația din estul Europei începe să întoarcă spatele politicienilor pro-occidentali aflați la putere

-

Țările din estul Europei care au susținut Ucraina se confruntă cu serioase probleme economice și au început să întoarcă, treptat, spatele politicienilor pro-occidentali, scrie The Wall Street Journal, relatează RIA Novosti.

”Să atârni steaguri în galben și albastru pe străzile orașelor este una. Dar să-i rogi pe est-europeni să-și asume pe termen lung cheltuieli financiare de dragul Ucrainei, este cu totul altceva”, scrie autorul articolului, William Nattras.

- Reclama -

Autorul prezintă date statistice ce arată că starea de criză devine tot mai evidentă în viața de zi cu zi. Prețurile au crescut la benzină, energie electrică, la produse alimentare. În Cehia, inflația a atins 16%, iar în Țările Baltice – 20%. Din acest motiv a scăzut producția: cu 3,8% în Cehia și cu 9,4% în Slovacia. Potrivit prognozelor, situația se va înrăutăți doar.

Populația din estul Europei începe să întoarcă spatele politicienilor pro-occidentali aflați la putere. În Slovacia, ”fragila coaliție guvernamentală se clatină în pragul prăbușirii” din cauza divergențelor privind sancțiunile împotriva Rusiei, scrie Nattras. Cehii au început să întoarcă spatele partidului pro-european la guvernare. Guvernul bulgar de aceeași orientare a primit vot de neîncredere după dezbateri prelungite asupra bugetului.

Mai mult, o treime dintre slovaci acuză Occidentul ”că provoacă Rusia la război cu Ucraina”, iar fostul premier Robert Fico a atribuit guvernului responsabilitatea pentru ”că a cedat în fața intereselor Statelor Unite”.

”Dacă guvernele pro-occidentale, pro-ucrainene nu vor putea rezista furturii care se apropie, pasiunile geopolitice din Europa de est ar putea începe curând să se clatine”, a concluzionat Nattras.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img