În locul dezbaterilor filozofice şi ideologice, este nevoie de pragmatism şi de luciditate în problema securităţii aprovizionării cu energie, a declarat, joi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, în Azerbaidjan, transmite agenția maghiară de știri MTI.
La reuniunea din Azerbaidjan a fost prezent și ministrul român al Energiei, Virgil Popescu.
Potrivit comunicatului Ministerului Ungar de Externe, şeful diplomaţiei de la Budapesta a declarat, în cadrul celui de-al 27-lea Forum Energetic de la Baku, că, în prezent, securitatea aprovizionării cu energie este cea mai importantă problemă de pe agenda politică internaţională, însă subiectul a devenit “absolut suprapolitizat şi supraideologizat”.
Ministrul de la Budapesta a avertizat că, “în loc să facem presiuni asupra ţărilor dependente de sursele de energie ruseşti, pentru a scăpa de ele, noi, în Uniunea Europeană, ar trebui să ne gândim cum să atragem noi surse în mixul nostru energetic”.
Péter Szijjártó a precizat că vorbele şi faptele nu se potrivesc, oferind ca exemplu gazoductele Nabucco şi South Stream care nu funcţionează, sau exploatarea zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră care întârzie.
Ungaria nu va renunţa la sistemul actual de aprovizionare cu energie dacă acest lucru va duce la creşterea preţurilor pentru populaţie, deoarece acestea au un impact uriaş asupra condiţiilor de trai şi asupra competitivităţii economiei, a mai subliniat şeful diplomaţiei ungare.
Cu ocazia celui de-al 27-lea Forum Energetic de la Baku, Péter Szijjártó a avut întrevederi cu miniştrii energiei din Azerbaidjan, Bulgaria, Kazahstan şi România, precum şi cu prim-vicepreşedintele companiei petroliere de stat din Azerbaidjan.
După întâlnirea cu Virgil Popescu, Szijarto a scris pe Facebook: Virgil Daniel Popescu este deja vechiul meu prieten. Am muncit mult pentru a ne asigura că cooperarea româno-maghiară este umbrită de spiritul bunului simț. Energia este în mod specific zona în care abordările ideologice nu își au locul, pentru că este în joc securitatea energetică a țărilor noastre.Ca vecini, România și Ungaria se pot ajuta foarte mult în acest sens.Sperăm ca în urma schimbării proprietății și a circumstanțelor legale modificate, să fie posibilă extragerea câmpurilor de gaz din Marea Neagră ale românilor în termenul previzibil. Acest lucru ar putea contribui foarte mult la securitatea energetică a Ungariei și a regiunii.