spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăActualitateMemorialului ostașilor și martirilor români din Cernăuți lăsat de izbeliște/ Român din Bucovina:...

Memorialului ostașilor și martirilor români din Cernăuți lăsat de izbeliște/ Român din Bucovina: În condițiile actuale cu greu am făcut rost de câțiva litri de benzină (cu împrumut) și am reușit să cosesc la Memorialul Ostașilor Români din Cernăuți. Se apropie Ziua Eroilor și vom merge să aprindem o lumânare a recunoștinței

-

- Reclama -

E datoria noastră, a tuturor, să îngrijim cimitirele eroilor și martirilor neamului românesc, spune domnul Vasile Răuț, președintele Societății „Golgota” a românilor din Ucraina.Dumnealui este unul dintre puținii reprezentanți ai comunității românești care este îngrijorat de asigurarea și menținerea curățeniei pe teritoriul „Memorialului ostașilor și martirilor români din Cernăuți”, scrie BucPress din Cernăuți.

- Reclama -

De câteva ori pe an, Vasile Răuț împreună cu familia, are grijă pe cont propriu ca cele 300 metri pătrați din fost necropolă de război, unde sunt înhumați 26 de miliari români și câteva sute de civili români, executați de sovietici în timpul evacuării orașului Cernăuți, în iulie 1941, să arate curat și civilizat, demn de memoria acestora.

- Advertisement -

„În condițiile actuale cu greu am făcut rost de câțiva litri de benzină (cu împrumut) și am reușit să cosesc la Memorialul Ostașilor Români din Cernăuți. Se apropie Ziua Eroilor și vom merge să aprindem o lumânare a recunoștinței. Și-au dat viața pentru Patrie, și-au făcut datoria până la clipa din urmă! Glorie Eroilor Neamului! Dumnezeu să-i odihnească în Împărăția Sa!”, a scris Vasile Rauț pe pagina personală de Facebook.

În timpul acțiunilor militare din nordul Bucovinei, din perioada 2 – 26 iulie 1941, ofensiva Armatei Române spre orașul Cernăuți s-a efectuat cu forțele principale ale Brigăzii 1 mixtă munte. Înaintarea energică a acestora a înfrânt rezistența opusă de inamic în fața orașului, astfel încât, în după-amiaza zilei de 5 iulie 1941, primele unități române au pătruns în oraș.

- Advertisement -

Militarii români care au murit la datorie în timpul acestor lupte, precum și cei decedați în Spitalul militar de zonă interioară nr. 129, au fost înhumați în Cimitirul militar de garnizoană din Cernăuți. În parcela eroilor din cadrul acestui cimitir au fost înmormântați, în total, 26 morți de război români. Mormintele acestora au fost așezate pe trei rânduri, în spatele acestora fiind înhumați, în două gropi comune, între 400 și 700 civili români, executați de sovietici în timpul evacuării orașului Cernăuți, în iulie 1941.

După retragerea trupelor române din Cernăuți, necropola românească s-a degradat treptat. În perioada 1965-1974, aceasta avea să fie înglobată treptat prin extinderea cimitirului evreiesc. În anii `90 mai rămăseseră în picioare doar trei cruci, care, împreună cu un monument ridicat de Societatea „Golgota“, pe 20 mai 2006, mai aminteau de mormintele militarilor și civililor români.

În anul 2008, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a finanțat lucrările de reconstrucție a fostei necropole de război, ca parcelă de onoare distinctă în cadrul Cimitirului Evreiesc. În urma acestor lucrări a rezultat o parcelă, cu o suprafață de peste 300 metri pătrați, străjuită de o cruce comemorativă, înaltă de trei metri, la baza căreia este amplasată o placă cu textul: „IN MEMORIAM/MILITARILOR ROMÂNI CĂZUȚI ÎN LUPTELE DIN REGIUNEA CERNĂ‚UȚI/1941-1944“.

Evidența morților de război români înhumați în municipiul Cernăuți (Ucraina), în al Doilea Război Mondial, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, la secțiunea Lista morților de război.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img