spot_img
6.5 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAnalizeRomânia nu a fost prezentă la ceremonia de la terminalul de gaze...

România nu a fost prezentă la ceremonia de la terminalul de gaze naturale de la Alexandroupolis 

-

În orașul Alexandroupolis din Grecia a avut loc o ceremonie de marcare a începerii lucrărilor la construirea unui terminal de gaze naturale lichefiate în prezența premierului elen Kyriakos Mitsotakis, a președintelui Consiliului European Charles Michel, președintelui Serbiei Aleksandar Vučić, președintelui Guvernului Macedoniei de Nord Dimitar Kovačevski și prim-ministrului Bulgariei Kiril Petkov. 

- Reclama -

România nu a participat.

- Advertisement -

„Proiectul de la Alexandroupolis este o nouă poartă energetică și un far care trimite un semnal dublu, iar prin finalizarea lui, în curând vom putea scăpa de gazul care vine din surse rusești, iar țările noastre să joace un rol comun în noua hartă energetică”, a spus, în discursul său, premierul elen Kyriakos Mitsotakis, adăugând că Peninsula Balcanică ar putea să aibă locul său în tranziția energetică a întregului Epir și că stațiile grecești de gaze naturale lichefiate sunt capabile să acopere piața grecească, dar și să înlocuiască o parte însemnată a gazului rusesc.

Premierul bulgar Kiril Petkov a vorbit despre o zi istorică pentru Bulgaria și Grecia, în care a fost făcut un pas important pentru independența energetică a celor două țări.

- Advertisement -

„Acesta nu este doar un proiect energetic. El va schimba harta energetică a Europei”, a spus Petkov, relatează AP.

Președintele Consiliului European a evidențiat că trebuie demonstrată suveranitatea europeană, precum și obținerea independenței energetice.

„Acest proiect este un punct de plecare în dezvoltarea energetică a Europei”, a spus Michel.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić a declarat în Grecia că construirea terminalului pentru gaze naturale lichefiate este un eveniment mare și important pentru întreaga regiune, pentru întregii Balcani.

„Suntem foarte recunoscători și pregătiți să preluăm cantități mari de gaz în viitor”, a spus Vučić.

El a subliniat că Serbia trebuie să construiască sisteme de conectare cu Bulgaria, pentru că doar în acest fel Serbia va putea accepta și primi cantități mari de gaz.

Vučić a spus că este recunoscător Uniunii Europene, pentru că, după cum a subliniat, când este vorba despre necesitățile de a se construi partea noastră, cea mai mare parte a proiectului a fost finanțată de Uniune, astfel că și proiectul de conectare cu Macedonia de Nord va fi finanțat de UE.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img