Curtea de Apel Cluj a anulat hotărârea prin care Consiliul Județean Maramureș a aprobat construirea unei platforme temporare de depozitare a deșeurilor în satul Lăpușel (com. Recea). Decizia instanței este definitivă, scrie 2mnews.
Administrația județeană (CJ Maramureș, controlată de liberalul Ionel Bogdan) a decis construirea platformei temporare de depozitare a deșeurilor în satul Lăpușel, după ce Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Maramureș le-a suspendat autorizațiile de mediu operatorilor de salubritate Drusal și Herodot pentru depozitele temporare de la Groși, respectiv Teplița-Sighetu Marmației.
Deciziile APM au fost argumentate prin faptul că operatorii de salubritate au depus mai multe deșeuri decât erau cuprinse în autorizații (și au făcut asta pentru că CJ Maramureș este incapabil de 15 ani (!) să pună în funcțiune Sistemul de Management al Deșeurilor Maramureș, un proiect în care s-au jefuit la lumina zilei sute de milioane de lei fără ca nimeni să fie sancționat).În fapt, deciziile APM au fost generate de deciziile definitive ale instanțelor de judecată, oamenii din respectivele zone, deznădăjduiți și umiliți de autorități, atacând soluțiile prin care autoritățile au permis depozitarea deșeurilor în depozite neautorizate. Și au avut câștig de cauză.La fel a fost și în cazul Lăpușel, unde un grup de localnici au dat în judecată CJ Maramureș, cerând instanței să anuleze hotărârea care dădea undă verde depozitării deșeurilor în respectiva locație. După aproape 2 ani de judecată, cetățenii au câștigat definitiv acest proces. În sinteză, criticile de nelegalitate au fost următoarele: platforma temporară este tot un depozit de deșeuri; amplasamentul nu respecta limita minimă de 1.000 m față de locuințe; amplasamentul era situat foarte aproape de pârâul care străbate Pădurea Două Veverițe (sit Natura 2000), din acest motiv fiind necesară o evaluare a impactului asupra mediului, mai spune sursa citată.