spot_img
4 C
București
joi, decembrie 19, 2024
AcasăAnalizePrăbușirea rapidă a Maiei

Prăbușirea rapidă a Maiei

-

Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române ”Ion I. C. Brătianu”, Dan Dungaciu, a afirmat că Barometrul ”Republica Moldova şi România în tumultul crizelor regionale”, lansat marţi la Bucureşti, evidenţiază o „erodare puternică, masivă, rapidă” a puterii de la Chişinău.

- Reclama -

„Ceea ce rezultă este o erodare puternică, masivă, rapidă a puterii din Republica Moldova, generată de două provocări majore, criza energetică şi eşecul la nivel de percepţie a luptei împotriva corupţiei. La acestea s-a adăugat o treia cauză, care ţine de confuzia care se face acolo în ceea ce priveşte moartea geopoliticii. Despre geopolitică nu s-a vorbit în ultima campanie din Republica Moldova, dar iată că geopolitica a apărut intempestiv pe scenă prin prezenţa Federaţiei Ruse, care, într-un fel, şantajează Chişinăul apropo de gaze, iar despre asta nu se vorbeşte nici acum la Chişinău. Nu avem un politician care să iasă clar pe scenă şi să spună ‘Federaţia Rusă şantajează Republica Moldova. Cetăţeni ai Republicii Moldova, trebuie să ne asumăm nişte decizii politice'”, a declarat Dungaciu pentru AGERPRES.

- Advertisement -

Dan Dungaciu a afirmat că Barometrul oferă rezultate „aproape surprinzătoare”, 80% dintre respondenţi afirmând că trăiesc „mai rău” şi „mult mai rău” decât în urmă cu doi ani.

„În acest moment, PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate n.r.) este întrecut în sondaje de socialişti, Maia Sandu este întrecută la încredere de Ion Ceban şi de Igor Dodon. Era de aşteptat, dar nu aşa de repede. (…) Cetăţenii Republicii Moldova cred că Federaţia Rusă îi poate ajuta într-o măsură mare, inclusiv în conflictul dintre Federaţia Rusă şi Ucraina, ori că piaţa cea mai mare pentru produsele din Republica Moldova este Federaţia Rusă, ceea ce este complet fals. Este România de mulţi ani. Iar atitudinea pozitivă faţă de Federaţia Rusă derivă şi din faptul că politicienii de la Chişinău nu pot spune cu subiect şi predicat, alb şi negru, cine este de vină şi cine nu este de vină, ce datorează Republica Moldova Uniunii Europene, ce datorează României şi ce datorează Federaţiei Ruse. Nespunând asta, confuzia se perpetuează în Republica Moldova de 30 de ani”, a explicat Dan Dungaciu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img