spot_img
14.2 C
București
marți, aprilie 30, 2024
AcasăAnalizeSURSE: Iohannis ar vrea să ceară Comisiei Europene renegocierea procentului din PIB...

SURSE: Iohannis ar vrea să ceară Comisiei Europene renegocierea procentului din PIB pentru pensii

-

În urmă cu câteva zile la o întâlnire a președintelui Klaus Iohannis cu premierul Nicolae Ciucă și ministrul Muncii Marius Budăi șeful statului s-a declarat de acord să propună Comisiei Europene renegocierea procentului de 9,4% din PIB, din cadrul PNRR, pentru pensii, au declarat surse politice pentru FLUX 24.

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat marți, la Parlament, că membrii cabinetului său au discutat cu președintele Klaus Iohannis pe tema sistemului de pensii din România și despre posibilitatea renegocierii PNRR. Premierul a ținut să precizeze că nu s-a luat o decizie în acest sens. Declarația sa are loc în contextul în care PSD dorește creșterea procentului până la 11,7% din PIB pentru pensii însă, acest lucru necesită o renegociere a PNRR (Programul Național de Redresare și Rezilență) cu Bruxelles-ul.”La discuţia pe care am avut-o, cu domnul preşedinte, cu fiecare ministru în parte, s-au discutat mai multe subiecte, a fost şi acesta. Şi atunci am fost destul de clari în ceea ce priveşte posibilitatea de renegociere. E adevărat, domnul ministru a prezentat şi atunci şi a discutat şi cu mine că acest procent de 9,4% nu ar fi suficient, suntem cu toţii de acord cu el, dar am stabilit să se demareze procesul de reformă a pensiilor, în general şi după aceea vom…” a spus premierul. 

- Advertisement -

Întrebat dacă preşedintele şi-a dat acordul pe renegocierea PNRR, Ciucă a răspuns: ”Nu s-a pus problema de acord sau aprobarea acestui subiect, a fost doar un subiect de discuţie”, a explicat Ciucă. 

Premierul a fost întrebat şi dacă ministrul Muncii are libertate de a începe renegocierea PNRR.

- Advertisement -

„În discuţiile pe care le-am avut la Bruxelles pe acest subiect aţi văzut că s-a şi vehiculat un termen ca, începând cu anul 2023, să poată fi rediscutate anumite elemente din PNRR. De ce 2023? Pentru că, la Comisie, discuţia a fost în felul următor: haideţi să vedem ce se întâmplă şi ce realizaţi până în anul 2023, să rezulte foarte clar linia pe care urmaţi, astfel încât să atingeţi obiectivele şi ţintele din PNRR, dar după ce avem acest bilanţ de etapă, să putem să discutăm parte din jaloanele şi ţintele din PNRR. Oricum, Guvernul este angajat astfel încât să facă această reformă, astfel încât românii să poată să beneficieze de venitul cuvenit”, a afirmat Ciucă.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img