România și Naval Group au pornit cu… dragoste, iar acum nu mai pot nici măcar sta la aceeași masă.
Gowind 2500: Drama României care a decis să achiziționeze corvetele și să le construiască în România durează de ani de zile – Corvetele sunt de tipul celor deținute de Grecia.
Site-ul românesc DefenceRomania a prezentat câteva informații noi despre contractul atribuit companiei franceze Naval Grup în 2019 pentru corvetele franceze Gowind 2500.
Decizia a fost ca aceste corvete să fie construite la șantierul naval românesc din Constanța «Constanța Shipyard (SNC)». În final, intrăm în 2022 și contractele nu au fost încă semnate.
De menționat că românii au vrut (și vor) aceste nave… cât mai repede, întrucât Marea Neagră „este în fierbere”, iar România „se roagă de trei ani să demareze contractul de construcție a corvetelor”.
Francezii trebuiau să construiască patru corvete Gowind 2500 la Constanța și să preia modernizarea a două fregate românești mai vechi.
Exista chiar obligația ca prima corvetă Gowind să fie predată în decurs de doar trei ani de la semnarea contractului.
Potrivit surselor DefenseRomania, neînțelegerile dintre șantierul naval românesc și francezii de la Naval Group sunt motivul întârzierii.
Una dintre principalele probleme pentru derularea contractului este, după cum relatează românii, că Naval Group a solicitat în repetate rânduri să nu fie activate o serie de clauze contractuale, inclusiv garanții pentru vicii ascunse.
Ultimul punct de fricțiune dintre cele două părți este că francezii „au cerut ca Șantierul Naval Constanța să fie împovărat tacit cu posibile viitoare sancțiuni pentru nerespectarea termenelor”.
Totodată, la întâlnirea crucială din decembrie, reprezentanții șantierului naval românesc au cerut părții franceze vreo câteva zeci de milioane de euro pentru modernizarea șantierului naval în vederea demarării proiectului.
Această evoluție i-a determinat pe reprezentanții Ministerului Apărării din România să părăsească masa negocierilor. Termenul limită pentru semnarea contractului expiră la 31 ianuarie 2022. De luna viitoare, Ministerul Apărării din România va putea anula procedura.
https://www.sportime.gr
Traducerea: Carolina Ciulu/cciulu, Rador
SPORTIME (Grecia), 9 ianuarie 2022