spot_img
6.1 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăExterneSurpriza alegerilor bulgărești și prăbușirea AUR-ului de la Sofia

Surpriza alegerilor bulgărești și prăbușirea AUR-ului de la Sofia

-

O nouă mişcare anti-corupţie, lansată de doi oameni de afaceri formaţi în SUA, a creat surpriza alegerilor de duminică din Bulgaria, reuşind să întrunească aproape acelaşi număr de voturi ca şi conservatorii, în urma acestei a treia runde de alegeri legislative în decurs de un an, potrivit estimărilor la ieşirea de la urne, informează AFP conform Agerpres.

- Reclama -

Întrunind, potrivit exit-poll-urilor, peste 23% dintre sufragii, formaţiunea „Continuăm Schimbarea” se află aproape pe picior de egalitate cu partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov, creditat cu aproape 25%.

- Advertisement -

UPDATE. 02.00: Cu un scor surpriză de 26% din voturi, potrivit noilor date prezentate de institutele de sondare, „Continuăm Schimbarea” a depăşit partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov (23%), iniţial anunţat pe primul loc. Rezultatele parţiale oficiale vor fi publicate în cursul zilei de luni.Terenul ar fi astfel liber pentru Kiril Petkov şi Asen Vasilev, care s-au lansat în septembrie în cucerirea puterii după ce i-au sedus pe bulgari cu acţiunea lor în cadrul guvernului interimar.”Bulgaria porneşte pe un drum nou”, şi-a exprimat satisfacţia Kiril Petkov, care a apărut zâmbitor în faţa fotoreporterilor şi camerelor de televiziune. „Vom face tot ce ne stă în putere pentru a dota ţara cu un guvern normal”, a adăugat el.După eşecul celor două alegeri precedente, din aprilie şi iulie 2021, în lipsa unui acord de coaliţie între partide, va reuşi acest duo într-o misiune „dificilă” după propria lor mărturisire?

GERB nu va putea forma un guvern în lipsa unui aliat, lăsând astfel cale liberă lui Kiril Petkov şi Asen Vasiliev, care s-au lansat abia în septembrie în cursa pentru putere, având însă o experienţă de câteva luni ca miniştri în cadrul guvernului interimar tehnocrat.

- Advertisement -

Kiril Petkov şi colegul său Asen Vasilev, care s-au întâlnit pe băncile de la Harvard, s-au făcut remarcaţi în peisajul politic bulgar.

Obiectivul lor: „eradicarea corupţiei”, în această ţară pe ultimul loc în clasamentul UE.

Cei doi au afirmat că sunt dispuşi să facă un „compromis” şi „foarte deschişi către dialog” pentru a construi o coaliţie.

„Stânga, centru sau dreapta, nu contează”, a subliniat Kiril Petkov, candidat pentru funcţia de prim-ministru. „Dacă putem opri” corupţia „şi redistribui banii pentru bunăstarea contribuabililor, atunci am putea să ne înţelegem cu multe partide”, a adăugat el.

Dar voturile formaţiunilor în favoarea „schimbării” nu vor fi suficiente. Potrivit experţilor, probabil că vor trebui să se alieze cu socialiştii din PSB (aproximativ 11% din voturi), a căror imagine este afectată de o tranziţie dezastruoasă la putere în anii 1990.

Slavi Trifonov, cântăreţul anti-sistem care a înregistrat o victorie în timpul scrutinului precedent înainte de a eşua să formeze un guvern, a căzut, potrivit primelor estimări, de la 24% la mai puţin de 10% din voturi.

Bulgaria a votat deja de două ori anul acesta, în aprilie şi apoi în iulie, punând capăt unui deceniu în care la putere s-a aflat Borisov, slăbit de manifestaţiile în masă de anul trecut.

Totuşi, diferitele aşa-zisele partide „ale schimbării” nu au reuşit până acum să se unească pentru a accede la putere.

Bulgarii au fost chemaţi duminică să aleagă şi preşedintele ţării. Rumen Radev, candidat la propria succesiune, s-a clasat pe primul loc în urma primului tur, cu 49% din voturi, comparativ cu 25% câte a întrunit cel mai apropiat contracandidat al său, rectorul Universităţii din Sofia, Anastas Gerdjikov, susţinut de GERB.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img