spot_img
1.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAnalizeRusia amenință că va pedepsi Moldova

Rusia amenință că va pedepsi Moldova

-

UN COMENTARIU DEUTSCHE WELLE DE VITALIE CĂLUGĂREANU:

- Reclama -

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a convocat pentru luni, 23 martie, Consiliul Suprem de Securitate, pentru a discuta despre securitatea națională în contextul evoluțiilor geopolitice regionale.

- Advertisement -

Anunțul Președinției de la Chișinău a apărut după mai multe semnale trimise de NATO și UE cu privire la interesul Rusiei de a destabiliza Moldova și în ajunul alegerilor pentru funcția de guvernator al Autonomiei Găgăuze (sudul Moldovei) în care Rusia s-a implicat deschis.

Moscova utilizează cuvântul „răzbunare”

- Advertisement -

Vineri, șefa Serviciului de presă al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a anunțat că Rusia va răzbuna interdicția de intrare în Moldova a doi jurnaliști ruși, fără a preciza alte detalii, iar într-un comunicat oficial MAE rus susține că „această atitudine față de presa rusească este discriminatorie”. Săptămâna aceasta autoritățile moldovene au blocat intrarea în țară a doi propagandiști ai Kremlinului, Dmitri Kiseliov și jurnalistul Andrei Kondrașov, care urmau să prezinte controversatul film „Crimeea. Drumul spre patrie” (care „legitimează” anexarea Crimeii de către Rusia). De asemenea, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a întors de la aeroport o echipă de filmare a postului TV „Rossia” pe motiv că nu și-a putut argumenta scopul călătoriei în Moldova.

În reacția emisă de diplomația rusă se menționează că „Moldova a decis să urmeze exemplul Ucrainei și să elimine din spațiul mediatic posturile de televiziune rusești”. „Asemenea metode restrictive nu pot fi calificate decât ca o suprimare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, interpretate în propriul său fel la Chișinău, care își declară atașamentul pentru valorile democratice europene”, susține diplomația rusă.

Nu se știe deocamdată în ce formă ar putea veni răzbunarea Rusiei. Prin urmare, Republica Moldova încearcă să ia măsuri de precauție, mai ales în contextul alegerilor de duminică din Autonomia Găgăuză.

Ministrul Apărării: „Trebuie să fim pregătiți să facem faţă unui război hibrid”

Ministrul moldovean al Apărării, Viorel Cibotaru, a afirmat, într-un interviu pentru „Europa Liberă” că „Republica Moldova trebuie să fie pregătită să facă faţă unui război „hibrid” de felul celui cu care a început conflictul din Ucraina”. „Sigur că noi nu ne dorim aşa ceva, dar trebuie să trăim cu acest gând”, a precizat Cibotaru. El a spus că pregătirile care au avut loc „deja au îmbunătățit mult situația armatei, care va continua să-şi sporească capacitatea de apărare în cadrul unui program sprijinit de NATO”.

Într-un alt interviu, acordat portalului „Tribuna”, Viorel Cibotaru a menționat că „Armata Naţională trebuie să fie gata oricând pentru orice provocare şi orice risc. Trebuie să convingem colegii noştri din Parlament, din alte partide și din alte instituţii, să susţină, consolidarea Armatei Naţionale şi fortificarea capabilităţilor ei de apărare. Trebuie să conştientizăm faptul că o armată sănătoasă, bine-dotată, o armată care permanent se află în exerciţiu şi care este conformă procesului de dezvoltare şi europenizare a Republicii Moldova este unul din factorii principali de stabilitate politică în societate”, a menționat ministrul Apărării.

Totuși, el susține că „aderarea Republicii Moldova la Alianţa Nord-Atlantică este actualmente imposibilă, dar relaţiile de colaborare cu NATO se desfăşoară în baza unui principiu foarte clar – a interesului reciproc. Iar acest interes al Republicii Moldova este în prezent în creştere. La rândul său, NATO are interesul de a-și consolida relaţiile de cooperare cu Moldova”, a explicat ministrul Viorel Cibotaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img