spot_img
1.5 C
București
luni, noiembrie 18, 2024
AcasăAnalizeGame, set și meci: Fuga șefului spionajului chinez în America

Game, set și meci: Fuga șefului spionajului chinez în America

-

- Reclama -

Unul dintre cei mai înalți oficiali din domeniul securității din China a intrat în atenția presei internaționale, pe fondul unor informații neconfirmate oficial că ar fi dezertat în Statele Unite. Comentatorii cred că el ar putea deține  dovezi cu privire originile de laborator ale coronavirusului, transmite RFI.

- Reclama -

Unde se află este Dong Jingwei, șeful spionajului chinez? Dispariția acestuia este acoperită în mister, scrie revista Newswek.

- Advertisement -

 În timp ce guvernul chinez nu a comentat încă aceste zvonuri despre Dong, în vârstă de 57 de ani, o sursă a guvernului SUA a declarat pentru Newsweek că poveștile sunt „absolut neadevărate”.

Totuși, membri ai comunității online din China par a fi sceptici cu privire la locul în care se află acesta. Decizia lui Dong de a se preda direcției de informații militare a Statelor Unite a fost ținută secretă atât de bine încât nici directorul FBI, Christopher Wray, nici CIA nu au avut cunoștință despre aceasta.

- Advertisement -

Pe lângă furnizarea de dovezi cu privire la originile coronavirusului, Dong ar fi înmânat comunității de informații americane o listă cu oficiali americani care transmit informații în China, precum și numele spionilor chinezi care operează în SUA, se arată în rapoarte.

Subiect la întâlnirea din Alaska

Potrivit activistului pro-democrație din SUA și dezertorului chinez Han Lianchao, Dong s-a numărat printre subiectele discutate în Alaska în 18 și 19 martie, când secretarul de stat Antony Blinken și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan s-a întâlnit cu unul dintre cei mai buni diplomați ai Chinei, Yang Jiechi, și cu ministrul chinez de externe, Wang Yi.

Oficialii chinezi ar fi cerut returnarea lui Dong, dar  americanii au susținut că acesta nu se află în SUA – pentru că nu știau despre defectarea sa la momentul respectiv.

UPI informează că activiștii pro-democrație chinezi au susținut că există dovezi că Dong și fiica sa au decolat din Hong Kong cu „informații relevante de la Institutul de Virologie din Wuhan”.

China răspunde neconvingător

 China nu a emis un răspuns oficial la zvonul despre dezertarea lui Dong, dar  Xi Jinping a ordonat înalților oficiali ai Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez să depună un jurământ înaintea aniversării a 100 de ani de la fondarea partidului, pe 1 iulie.

 Rapoartele despre presupusa defectare a lui Dong vin în momentul în care membrii comunității internaționale par să fie de acord că este nevoie de mai multe informații pentru a confirma originea coronavirusului.

 Luna trecută, președintele american Joe Biden a ordonat o revizuire atentă a informațiilor despre originile pandemiei.

 Săptămânalul austriac News amintește că Dong a servit ca prestigios șef de contraspionaj al Ministerului Securității Statului din China, cunoscut și sub numele de Guoanbu.

 Informațiile sale includ rapoarte din perioadele timpurii ale virusului, modele de răspândire previzionată și posibilele daune asupra lumii, ca și înregistrări legate de organizațiile și guvernele care au finanțat cercetarea.

 De asemenea, el ar putea deține informații despre numele spionilor chinezi care lucrează în SUA și despre modul în care guvernul chinez a obținut acces la un sistem de comunicații al CIA.

 Publicația austriacă mai notează că odată cu creșterea tensiunilor între SUA și China, au apărut și zvonuri despre dezertori, inclusiv o falsă afirmație că omul de știință Shi Zhengli, specialist în viruși, ar fi schimbat tabăra.

 De asemenea, la intrigă se adaugă rapoarte din China care arată că Dong ar fi găzduit o întâlnire de securitate națională pe 18 iunie cu scopul de a prinde „spioni și trădători”. Cu toate acestea, nicio fotografie convingătoare  de la întâlnire nu a apărut încă, provocând neîncrederea că el ar fi participat cu adevărat la eveniment.

 Game, set și meci

 Potrivit Daily Beast, observatori de lungă durată ai relațiilor SUA-China consideră că discreția administrației Biden  a fost motivată de două aspecte: primul, de a evita o iritare suplimentară și inutilă în relația bilaterală, încă în spirală descendentă dintre SUA și China.

Un al doilea motiv: să  nu alimenteze campania republicană menită a devia vina de la Donald Trump către laboratorul de virologie din Wuhan și, prin extensie, către dr. Anthony Fauci, care a criticat răspunsul la pandemie al fostului președinte.

Nicholas Eftimiades, fost responsabil la Pentagon, Departamentul de Stat și expert CIA pentru China, a declarat pentru publicația SpyTalk că mișcarea oficialului este probabil coordonată la cele mai înalte niveluri ale administrației Biden. „Sunt uimit că au făcut asta, având în vedere sensibilitatea subiectului”, a spus el. El consideră aceasta o problemă închisă: ”game, set și meci”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img