spot_img
14.1 C
București
luni, octombrie 7, 2024
AcasăAnalizeNumai 23% dintre europeni sunt ”favorabili UE aşa cum este construită în...

Numai 23% dintre europeni sunt ”favorabili UE aşa cum este construită în prezent”

-

Mai puţin de jumătate dintre europeni se declară „mulţumiţi” de acţiunile întreprinse de UE pentru a lupta împotriva pandemiei şi a consecinţelor sale economice, potrivit unui sondaj publicat joi, notează AFP conform Agerpres.

- Reclama -

Aproximativ 26.700 de persoane au fost chestionate în cele 27 de state membre pentru acest Eurobarometru al Parlamentului European, destinat să măsoare starea de opinie a continentului în momentul în care se accelerează campaniile de vaccinare, demarate sub egida Bruxellesului.

- Advertisement -

Potrivit sondajului, opt din zece europeni au auzit de măsurile luate de Uniunea Europeană (coordonare sanitară, achiziţionare în comun a vaccinurilor, sprijin economic, plan de relansare), dar numai 48% se declară mulţumiţi.

În Franţa, dacă 67% dintre subiecţi au „auzit vorbindu-se” despre măsurile europene, doar 37% le cunosc conţinutul, ceea ce nu împiedică 60% dintre francezi să spună că sunt „nemulţumiţi” de acţiunile întreprinse de Bruxelles.

- Advertisement -

Desigur, aproape jumătate dintre europeni păstrează o imagine pozitivă despre Europa – un nivel care s-a menţinut -, dar numai 23% dintre cei chestionaţi spun că sunt „favorabili UE aşa cum este construită în prezent”. Şi 47% afirmă că sunt în favoarea unei Europe, „dar nu în modul în care a fost realizată până în prezent”.

Mai puţin de jumătate (44%) dintre cei chestionaţi salută mecanismele de solidaritate dintre statele membre: doar 35% dintre spanioli şi germani şi aproape tot atâţia francezi găsesc că UE a fost suficient de solidară.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img