Președintele Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, Laurențiu Nistor, a reacționat luni, după ce Inspectoratul Școlar Județean a schimbat din funcții, peste noapte, peste 40 de directori de unități de învățământ din județ. Este vorba despre directori ale căror mandate s-au încheiat la data de 9 ianuarie 2021, dar cărora li s-ar fi putut prelungi până la organizarea unui nou concurs. Procedura elaborată la nivelul județului Hunedoara, semnată și publicată, devenind astfel act administrativ cu caracter obligatoriu și care produce efecte juridice, prevede că postul de director va fi ocupat de cel care are cel mai bun punctaj (punctul IV din procedura operațională de selecție).
Nistor: „Nu a fost respectată procedura”
Laurențiu Nistor reproșează Ministrului Educației și Inspectorului Școlar Județean Hunedoara că Inspectoratul Județean Hunedoara, prin comisia de resort nu a făcut dovada că a respectat această prevedere din procedura operațională, deoarece lista care cuprinde rezultatele selecției precizează doar codul candidaților cărora le-a fost aprobată detașarea, fără afișarea punctajului obținut de niciunul dintre candidați. „Procedura operațională nu oferă candidaților posibilitatea de a contesta punctajele obținute, având în vedere faptul că vorbim de un concurs de evaluare a dosarelor și conform grilei de evaluare se notează atât CV-ul cât și scrisoarea de intenție a fiecărui candidat. Având în vedere aceste aspecte, cum puteți dovedi că evaluarea dosarelor s-a realizat corect și transparent?”, întreabă președintele CJ Hunedoara.
De asemenea, Laurențiu Nistor susține că, având în vedere faptul că ne aflăm la mijlocul anului școlar, aceste modificări pot produce efecte nedorite, cu consecințe negative atât pentru elevi cât și pentru unele cadre didactice. Mai exact, că vor avea loc modificări în încadrări, iar schimbarea cadrului didactic în apropierea evaluărilor nu este recomandată, chestiune lesne de înțeles de către oricine. Totodată, există riscul ca profesoii care au ocupat până acum aceste catedre rezervate să rămână fără normă didactică.
„Vă aduc la cunoștință că există candidați care nu îndeplinesc condițiile minime de ocupare a unei funcții de conducere, mai exact nu fac parte din Corpul Național de Experți în Management Educațional sau alții nu se încadrează în prevederile punctul III, litera d, din procedură, referitor la calificativul maxim în ultimii patru ani școlari. Toți directorii schimbați zilele acestea au promovat un concurs în urmă cu patru ani și majoritatea au avut rezultate remarcabile în activitatea managerială, fapt ce poate fi dovedit de către fiecare director în parte. Am convingerea că veți verifica problemele grave semnalate, pentru că dincolo de politică, trebuie să aveți luciditatea și conștiința să realizați că aici primează interesul superior al elevilor, educația lor și respectul față de cadrele didactice. Ca să nu mai amintim faptul că ne aflăm într-o situație cu totul specială, în care elevii noștri învață online de aproape un an”, a transmis președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, care este și președinte al Organizației Județene a PSD Hunedoara.
Cine sunt „specialiștii” numiți de PNL
Prin intermediul unui comunicat de presă, Laurențiu Nistor a detaliat exemplificând deciziile ISJ Hunedoara.
● Municipiul Hunedoara, Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” – Cristea Maria, director ce și-a ocupat funcția în urma examenului și apreciată de fostul ministrul liberal al Educației, Monica Anisie, a fost schimbată în baza unui CV și a unei scrisori de intenție cu Ardelean Daniel. Singurul liceu cu învățământ dual din municipiu are, de săptămâna trecută, un director pe care îl recomandă experiența de maistru în știința materialelor sau cea de director al liceului din Ghelari cu promovabilitate zero la bacalaureat, dar mai ales sforile trase de Eleonora Carmen Hărău. Bonus, soția acestuia a fost numită și ea director adjunct la Școala generală nr. 9, din Hunedoara.
● Municipiul Brad, Școala Gimnazială „Horia Cloșca și Crișan” – Suciu Angela, fostul director cu post obținut în urma concursului, a fost înlocuită cu Matei Ana-Maria, o doamnă care a picat examenul de titularizare, nu are gradele didactice, nu este membră a Corpul Național de Experți în Management Educațional, dar o recomandă faptul că este soția liderului local USR.
● Municipiul Orăștie, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” – Giurgiu Margareta, fostul director cu post obținut prin concurs, a fost înlocuită cu Bulz Dionisie, care face un salt de la o școală generală la un liceu teoretic, fără să îndeplinească condițiile din procedura de selecție, are calificativul diminuat, dar este, desigur, consilier local PNL.
● Orașul Petrila, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” – Cecilia Mitran, cu post ocupat prin concurs, a fost înlocuită cu Daniela Gaier, profesor de sport de nivel gimnazial, consilier local PNL.
„PNL, îți place mult impostura, dar să te joci așa cu interesul superior al elevilor, să calci în picioare procesul educațional pentru clientela politică după ce ți-ai bătut joc de al doilea an școlar consecutiv, este dincolo de orice imaginație! Aș vrea să știu cu ce tupeu vă mai uitați în ochii părinților? Dar în ochii elevilor, care de aproape un an pierd în fiecare zi? Am ajuns să cred că respectul și rușinea sunt calități care vă lipsesc, pentru că dacă v-ar fi rușine nu ați îndrăzni să călcați în picioare viitorul copiilor noștri!”, se mai arată în comunicatul semnat de Laurențiu Nistor.