Există o mulţime de aşa numite „companii zombie” care supravieţuiesc datorită sprijinului guvernamental, în timp ce multe gospodării private sunt mai reziliente decât s-a crezut iniţial, a afirmat marţi Oliver Baete, directorul general al Allianz SE, cea mai mare companie de asigurări din Europa, transmit Reuters și Agerpres.
„Camuflăm deocamdată efectele provocate, dar avem acum o mulţime de companii zombie care supravieţuiesc doar pentru că obţin bani de la Guvern. Avem o mulţime de angajaţi care sunt în şomaj sau care lucrează part time şi sigur îşi vor pierde locurile de muncă în 2021″, a declarat Baete pentru Wall Street Journal.
Totuşi, a explicat şeful Allianz, există multe gospodării private care sunt mai puternice şi mai reziliente decât s-a crezut iniţial.
Mulţi cetăţeni sunt clar mai inteligenţi decât politicienii care cheltuie sume record, o problemă care într-o zi ar putea afecta coeziunea socială, susţine Baete. Acesta a adăugat: „Cetăţenii noştri sunt aparent mult mai inteligenţi decât clasa politică şi spun asta cu respect, deoarece cineva va trebui să achite nota de plată”.
Guvernele europene trebuie să fie atente în privinţa sumelor record cheltuite în timpul crizei provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19), deoarece mulţi cetăţeni vor fi furioşi când vor vedea o astfel de notă de plată imensă, a avertizat Baete.
Pandemia a determinat guvernele din întreaga lume să facă datorii pentru a-şi putea majora cheltuielile, din cauza efectelor asupra economiei şi locurilor de muncă.
Multe pieţe financiare arată iraţional în acest moment, parţial din cauza excesului de lichiditate şi a structurii. Allianz se menţine departe de riscuri în ceea ce priveşte portofoliul său de acţiuni, a dat asigurări Baete.
Allianz a raportat un declin al profitului net de 29% în trimestrul doi din 2020 şi nu a actualizat estimările privind rezultatele din acest an, pe fondul incertitudinilor cauzate de pandemie.