de Dr. Alex Todericiu, purtător de cuvânt al www.pflegehelp.at din Viena
Au loc sau n-au loc? Când și cum vor avea loc? O să restricționeze austriecii desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul României, plănuite a avea loc pe 06.12.2020? Chiar și doar regional? Ce se va întâmpla dacă cineva din Ambasadă se îmbolnăvește la scurt timp înaintea alegerilor și personalul trebuie carantinat? Care e numărul maxim de alegători căruia i se va permite accesul în secția de vot? „Meldezettel“-ul (dovada înregistrării domiciliului sau reședintei persoanei în Austria) și actul de identitate (pașaport sau carte de identitate) vor fi controlate, doar ultimul va fi însă scanat la urne. Se poate vota și cu acte de identitate e x p i r a t e, precum s-a permis la alegerile locale din 27.09.2020?
Ambasada României din Viena a apelat la asociațiile austriece care reprezintă cetățeni români și i-a invitat în 01.10.2020 la o videoconferință despre organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, preconizate a avea loc duminică, 06.12.2020
Cuvinte de laudă pentru Ambasadorul României la Viena. Mediul asociativ s-a strâns la un sfat virtual. Deși au participat peste 10 organizații diferite, inclusiv reprezentanții unui foarte vocal mic partid românesc, ES Bogdan Mazuru și echipa lui vieneză au cules aprecieri pentru merite trecute. Și sfaturi amabile pentru trânta cu pandemia ce va urma. Noutatea e că pentru întâia oară și asociațiile pot face propuneri pentru președinții secțiilor de votare. Evident ca pot candida doar cetățeni români. Austriecii de origine română pot activa doar ca voluntari la alegeri. Nici până cum n-au fost ușor de organizat alegeri pentru cei aprox. 170 de mii de cetățeni români rezidenți în Austria, 140 de mii având drept de vot.
Un scrutin costă statul român pe teritoriul Austriei aprox. 340.000 de euro. Atâta a scos contribuabilul din buzunar la alegerile prezidențiale de anul trecut. Astfel în jur de 29.000 de români au putut vota în Austria. O medie de sub 12 euro pentru fiecare vot, fără să luăm în considerare că anul trecut au avut loc două tururi de scrutin.
Alegerile parlamentare, care ar putea avea loc la sfârșitul acestui an, vor fi mai scumpe…, pandemia, costă și nu iartă! Dacă și 1% din cei care vor merge la vot sunt Covid+, riscul pandemic e de ordinul sutelor de cazuri. Nu cred că e ușor nici pentru diplomații din Prinz Eugen Straße, acolo unde se află ambasada încă de pe vremea lui Titulescu.
Votul prin corespondență ar fi „mai sigur“ pentru toată lumea. E de înțeles să fie folosite pentru vot spațiile pentru care statul român plătește deja chirie, cum ar fi sediul ICR. E ușor să crezi că România ar putea închiria „Musikverein“, sala unde au loc celebrele concertele de anul nou – mai puțin în 2020, pandemia bat-o V(i)ena – și apoi să aștepte să numere alegătorii. E o responsabilitate mai mult decât legală de a chivernisi banul public și a reuși și distanțarea socială electorală… Bașca că și Viena ar trebui să vrea.
Asociațile s-au înțeles să rămână în legătură cu Ambasada. Cele 17 secții de votare de anul acesta, dintre care șase în Viena, două la Graz, Salzburg și Linz, câte una la Eisenstadt, Sankt Pölten, Innsbruck, Bregens și Klagenfurt, vor fi îndestulătoare, chiar și încăpătoare, au opinat cei prezenți. Experiența pozitivă de la alegerile prezidențiale de anul trecut nu a fost uitată, cei prezenți s-au grăbit astfel să dea curs apelului pentru a încerca să amelioreze prezența utilizând votul prin corespondență. Termenul limită este 22.10.2020. La nivel național au fost primite până în prezent 16.227 de solicitări, din care mai puțin de 600 de pe teritoriul Austriei, vezi www.votstrainatate.ro.
Cu cât o să voteze mai mulți, costurile se împart mai convenabil pentru teșchereaua contribuabilului. Pandemia electorală e la ofertă de Moș Nicolae.