Protecția memoriei istorice privind eliberarea țărilor din Europa de Est de către trupele sovietice, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ar trebui să devină, astăzi, o datorie morală comună a acestor state, a declarat Serghei Narîșkin, președintele Societății Istorice Ruse, director al Serviciului de Informații Externe al Rusiei conform Vești din Rusia.
“Sunt convins că păstrarea adevărului istoric despre aceste evenimente este datoria morală comună a țărilor noastre”, a adăugat el.
Narîșkin a catalogat orice încercări de a denigra fapta eroică a soldaților sovietici drept o blasfemie atât față de memoria lor, cât și față de memoria celor care întâmpinau Armata Roșie ca eliberator al lor.
„Încercările dezgustătoare de a denatura istoria eliberării Europei de sub nazism, care se întreprind, astăzi, într-o serie de țări din Europa de Est, acordă o acuitate deosebită acestei probleme. Dorința de a pune Uniunea Sovietică la egalitate cu regimul hitlerist, precum și demolarea intenționată a monumentelor soldaților sovietici, atestă o tendință foarte periculoasă”, a mai subliniat șeful spionajului rus.