spot_img
2 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAnalizeRomânii de la granița de Vest așteaptă să plece în Serbia: După...

Românii de la granița de Vest așteaptă să plece în Serbia: După decizia UE privind deschiderea granițelor către Serbia și alte 14 state de la București nici o decizie

-

- Reclama -

Românii deocamdată nu pot călători în Serbia fără a intra în izolare 14 zile la reîntoarcerea în țară așa cum se aștepta după decizia de marți a Uniunii Europene, indică surse locale consultate de FLUX 24.

- Reclama -

Consiliul Uniunii Europene a adoptat recomandarea de deschidere a frontierelor exterioare ale uniunii pentru Serbia și încă 14 țăr începând de astăzi 1 iulie.

- Advertisement -

Nici o informare oficială de la București nu a fost primită până miercuri la prânz. FLUX 24 a putut confirma această informație la vama de la Porțile de Fier.

Granița de la Porțile de Fier era des tranzitată de românii din zona de Vest a țării. Mulți români mergeau la cumpărături sau la distracție în Serbia până la închiderea granițelor, inițial de către Serbia. Între timp însă Serbia a redeschis granița, dar România a impus intrarea în izolare timp de 14 zile la intrarea în țară ceea ce face imposibil micul trafic de frontieră.

- Advertisement -

Echilibru subtil între măsurile sanitare legate de noul coronavirus şi necesitatea economică: Uniunea Europeană îşi redeschide miercuri graniţele în mijlocul sezonului estival, relatează AFP conform Agerpres.

UE a autorizat zboruri provenind din 14 ţări de pe toate continentele, plus cele din China, cu singura condiţie ca aceasta să primească pe teritoriul său vizitatori „neesenţiali” din UE, ceea ce momentan nu este cazul.

Fructul negocierilor dificile, această listă adoptată marţi şi care urmează să fie revizuită în două săptămâni se bazează „în principal” pe criterii epidemiologice.

Vor fi admişi în UE şi spaţiul Schengen turişti veniţi din Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia şi Uruguay.

Statele Unite, ţara cea mai afectată de pandemie cu 125.928 de decese la aproape 2,6 milioane de cazuri, sunt excluse de pe listă, de asemenea şi Brazilia, Rusia, India, Turcia şi Israel.

Aeroportul din Corfu afişa miercuri şaptesprezece zboruri charter din Germania, Irlanda, Austria şi Elveţia.

Peste 3.200 de zboruri internaţionale au ajuns în 2019 în Corfu, cu turişti în principal britanici, germani, polonezi şi italieni.

Europa, fostul epicentru al pandemiei, îşi continuă revenirea la normal: Muzeul Auschwitz-Birkenau a primit miercuri din nou vizitatori în Polonia, cinematografele şi micile evenimente culturale şi-au reluat activităţile în Austria şi casele de toleranţă s-au redeschis în Olanda.

Însă focare de COVID-19 există în continuare şi provoacă îngrijorări. În special în regiunea Lisabona au fost instituite din nou de o săptămână restricţii pentru evitarea mulţimilor şi 19 cartiere din suburbiile capitalei portugheze se află în carantină timp de două săptămâni începând de miercuri, pentru a stopa răspândirea contaminării zilnice în creştere.

Principala ţară exclusă de pe lista Uniunii Europene – Statele Unite, unde epidemia continuă cu noi cazuri şi decese zilnice în creştere, în special în sudul şi vestul ţării, unde mai multe state au ridicat unele restricţii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img