spot_img
-1.1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeRoubini: Criza economică care vine va fi mai mare decât Marele Crah...

Roubini: Criza economică care vine va fi mai mare decât Marele Crah din 1930. Urmează proteste de stradă. Fiecare al doilea restaurant din New York va trebui să se închidă

-

Economistul american Nouriel Roubini nu crede că economia globală se va recupera rapid şi consideră că situaţia gravă va produce o vară de proteste în Statele Unite şi o perioadă foarte dificilă pentru Europa, conform unui inteviu acordat revistei Der Spiegel citat de Ziarul Financiar.

- Reclama -

Roubini spune că actuala criză depăşeşte Marea Depresiune din anii 1930, economia mondială s-a prăbuşit în câteva săptămâni, şi numai în Statele Unite peste 40 de milioane de oameni sunt şomeri.

- Advertisement -

Economistul nu crede într-o recuperare în formă de V, în ciuda pachetelor uriaşe de stimulare economică, iar o eveentuală creştere în a doua jumătate a anului va fi o amăgire. „Economia a scăzut atât de abrupt încât este practic inevitabil că va reveni la un moment dat. Dar asta nu va compensa în niciun fel accidentul. Chiar la sfârşitul anului 2021, economia Statelor Unite va fi în continuare sub nivelul de la începutul anului 2020….Şi rata şomajului se va reduce la 16 sau 17 la sută – în timpul crizei financiare a fost de doar 10 la sută. Crearea de locuri de muncă în luna mai a fost de numai 2,4 milioane după ce 42 de milioane şi-au pierdut locurile de muncă în ultimele luni. Iar rata şomajului real este mult mai mare decât cea măsurată oficial”.

Roubini spune că piaţa bursieră se amăgeşte. „Investitorii pariază că vor exista noi pachete de stimulare economică şi o recuperare a profiturilor în formă de V. Dar pentru oamenii de aici din SUA, asta nu înseamnă nimic”.

- Advertisement -

Economistul spune că marile corporaţii, băncile şi companiile din tehnologie vor supravieţui crizei, cu ajutorul statului, pentru că vor face concedieri, vor reduce costurile şi, în final, vor avea şi mai multă putere pe piaţă decât înainte. Dar companiile mici şi mijlocii vor falimenta. „Estimez că fiecare al doilea restaurant din New York va trebui să se închidă, dar McDonald’s va supravieţui”.

Romubini a vorbit de un studiu realizat de Rezerva Federală, conform căruia 40% dintre americani nu au 400 de dolari în numerar pentru a fi pregătiţi pentru situaţii de urgenţă. „Acum avem această urgenţă. Sistemul este bolnav, iar oamenii ies în stradă din această cauză”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img