spot_img
3 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAnalizeMinistrul francez al Muncii: Cheltuiți ce ați economisit în carantină. Consumul a...

Ministrul francez al Muncii: Cheltuiți ce ați economisit în carantină. Consumul a scăzut în pandemie

-

- Reclama -

Ministrul francez al Muncii cere populației să cheltuiască ce a economisit în carantină. Declarația vine la doar o zi dupa ce premierul francez a anunțat o relaxare a măsurilor anti-Covid19 prin redeschiderea restaurantelor și a muzeelor, începând cu 2 iunie, excepție făcând regiunea pariziană în care se deschid de marți doar terasele iar din acest week-end parcurile. Situația economică nu este deloc roz, după cum arată institutul de statistică din Franța, transmite RFI.

- Reclama -

În aprilie, lună în care francezii au stat în case, în carantină, pe fondul pandemiei de coronavirus, automat consumul s-a diminuant drastic: cu 34 % comparativ cu luna februarie și cu peste 20 % comparativ cu martie.

- Advertisement -

Comparat cu aprilie 2019, consumul a scăzut în Franța cu peste 34 %. 

În detaliu, consumul de bunuri este cel mai afectat iar comparativ cu aprilie 2019, pentru 2020 scăderea este de aproape 70%.

- Advertisement -

Francezii au cheltuit într-un singur sector: cel alimentar și asta pentru că au stocat produse de bază la începutul perioadei de carantină, în martie, dar consumul a fost chiar și în acest domeniu, limitat în aprilie. 

Fără surpriză, veniturile unei familii au scăzut în primul trimestru în timp ce șomajul parțial a explodat.  

Cu toate magazinele închise, francezii au reușit să pună cu 20% mai mulți bani deoparte, comparativ cu 15% în ultimul trimestru din 2019.  

Probabil vă întrebați cât au reușit să economisească: 60 de miliarde de euro, după cum arată calculul doamnei ministru Muriel Pénicaud. 

Ar trebui să îndrăznim să consumăm, este de părere ministrul. Franța a ieșit din carantină pe data de 11 mai dar restaurantele și terasele sunt în continuare închise, la fel și muzeele, teatrele ori cinematografele. 

Cât despre magazine, din diverse motive, puțini sunt, încă, cei care mai intră în ele. 

Acum, ministrul Muncii dorește ca acest ban să circule pentru a redemara comerțul și industria.

Institutul de Statistică anunță însă și o scăde istorică a PIB: este comparabilă cu cea înregistrată în cel de-al doilea trimestru din 1968, perioadă în care au avut loc ample greve în Franța.

Mai exact, Produsul Intern Brut a scăzut cu peste 5% în primul trimestru din 2020.

Iar ca urmare ca scăderii activității economice și a măsurilor luate de stat pentru a susține societățile și salariații, deficitul public a crescut în primul trimestru. Iar nevoia de finanțare a administrațiilor publice crește de la 1 % la aproape 5% din PIB. 

Revenind la șomaj, între 1 martie și 25 mai, aproape 13 milioane de francezi au beneficiat de șomaj parțial. Un dispositif prin care s-a încercat limitarea disponibilizărilor. 

Dar, de la 1 iunie, societățile vor trebui să se descurce însă cu proprii angajați ce primesc șomaj tehnic și vor trebui să achite o parte din venit. Pentru salariat nu se va schimba prea mult. Ei vor continua să primească 84% din salariul net. 

În cazul sectoarelor în care activitatea nu a fost reluată, statul va continua să asigure 100% din șomajul parțial. 

Este cazul hotelurilor și a barurilor, sectorul organizării de envenimente și sectorul cultural. 

Ca investiții, statul vrea să ajute populația să investească în mașini electrice și crește, de la 1 iunie, bonusul acordat în acest sens, de la 6.000 la 7.000 de euro. Pentru mașinile hibride, bonusul acordat particularilor este de 2.000 de euro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img