spot_img
6.6 C
București
luni, noiembrie 18, 2024
AcasăAnalizeControversele Operațiunii Termometrul

Controversele Operațiunii Termometrul

-

- Reclama -

Noile reguli ale stării de alertă, impuse de guvern, obligă practic toți oamenii care vor să intre în orice instituție publică sau privată, magazin sau firmă, să treacă testul temperaturii: cine are peste 37,3 grade, măsurate la nivelul pielii, nu are acces. Există controverse legale despre corectitudinea acestei măsuri, dar mai ales medicale – despre eficiența termoscanării în lupta cu pandemia de coronavirus, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

CE SUSȚINE RADIO EUROPA LIBERĂ:

- Advertisement -

Problema legală mai importantă este că autoritățile au impus o interdicție, pe baza unui parametru imprecis, arată avocata Elenina Nicuț, pentru Europa Liberă. Acest parametru depinde nu doar de buna folosire a aparatului de termoscanare de către persoane care fac prima oară așa ceva, ci și de multe alte posibile variabile care țin fie de aparatul în sine (cât de aproape este ținut de pacient, câtă putere mai au bateriile), fie de persoana scanată,

„Problema nu este de GDPR, ci de eficacitatea acestui triaj epidemiologic bazat pe temperatură. În momentul în care, în baza unui astfel de test, riști o interdicție, acel test trebuie să fie foarte precis. În baza acestui test, ți se limitează accesul în instituții, accesul la justiție, exercitarea profesiei – dacă te duci mâine la muncă și ai 37,4 nu intri. E un test eliminatoriu? Atunci nu mă lăsa în ploaie. E nevoie de precizări”, explică avocata Elenina Nicuț.

- Advertisement -

Jurista dă exemplul unei alte interdicții, bazate tot pe temperatură: elevii nu au acces la examene, în instituțiile de învățământ, dacă nu trec mai întâi examenul termometrului cu baremul 37,3 grade.

Ce se întâmplă în astfel de cazuri? Noile reguli nu oferă alternative și soluții – un elev poate rata trecerea clasei sau absolvirea, un angajat poate suferi sancțiuni sau rata obligații profesionale, din simplul motiv că nu a trecut testul termometrului, la ușa de acces.

Explicația medicală. De ce 37,3 grade și ce legătură are cu noul coronavirus

Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, de la Spitalul Militar Central, a explicat pentru Europa Liberă că termoscanarea nu este „o metodă perfectă”, dar că prin furnizarea unor date concrete, ajută la eliminarea unor riscuri. Totuși, nu mereu temperatura are legătură cu noul coronavirus.

Ideea este să îi identifici pe cei care au febră, fără să însemne obligatoriu că acel om are coronavirus. Poate să aibă o infecție urinară sau altă boală acută febrilă. Te ajută când e temperatura crescută, dar nu te ajută când omul acela are temperatură normală, dar are coronavirus. De aceea, în interior, trebuie să respectăm și celelalte măsuri de protecție – masca facială, igiena mâinilor, toate celelalte. Temperatura nu este specifică infecției cu coronavirus, poate fi vorba de cu totul altă afecțiune. Și invers, în cazul Covid-19, 20-30% dintre persoanele infectate sunt asimptomatice”.

Specialistul în boli infecțioase arată că manevrarea unui termometru cu infraroșu, fără contact, așa cum sunt cele folosite deja la intrarea în magazine, dar și peste tot în lume prin aeroporturi, nu depinde de prezența unui specialist.

Dumneavoastră acasă aveți vreo școală deosebită când vă luați temperatura? Nu cred că pentru măsurarea temperaturii avem nevoie de o persoană calificată. Să fim serioși, tendința este de a tehnologiza foarte mult lucrurile. Aparatul își face singur treaba, dar trebuie să fie un termometru avizat, să aibă certificate de calitate și să fie corect calibrat”, spune Valeriu Gheorghiță.

Limita de 37,3 grade are o explicație, mai arată medicul infecționist. Chiar dacă febra, din punct de vedere medical, se instaurează la 38 de grade, intervalul subfebril de 37,3-38 de grade indică prezența unei afecțiuni. Desigur, nu neapărat COVID-19.

Cât de eficientă este termoscanarea în lupta cu COVID-19

Mai multe studii arată că scanarea temperaturii persoanelor nu și-a dovedit eficiența în detectarea celor infectați cu noul coronavirus.

Un model matematic dezvoltat de Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra (LSHTM) arată că termoscanarea la aeroport ar putea detecta mai puțin de un pasager din cinciinfectați cu coronavirus. Modelul se bazează pe ideea că simptomele COVID-19 apar în aproximativ 5 zile de la infecția cu noul coronavirus.

Un alt studiu estimează că termoscanarea la aeroport ar putea detecta doar 54% din persoanele infectate cu coronavirus.

Un alt element care face termoscanarea ineficientă în lupta cu noul coronavirus este că nu toți cei infectați fac febrăUn studiu făcut în New York, pe 5.700 de pacienți bolnavi de Covid-19, a arătat că doar 30% dintre ei au avut febră. Astfel, răspândirea bolii nu poate fi stopată prin simpla luare a temperaturii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img