spot_img
6.8 C
București
miercuri, decembrie 25, 2024
AcasăAnalizeIohannis, luat la ochi pentru fake news în Franța

Iohannis, luat la ochi pentru fake news în Franța

-

După ce a lansat o minciună privind deschiderea experimentală a unor școli din Franța și a încercat să o dreagă vorbind de un studiu francez care ar arăta riscurile menținerii școlilor deschise, președintele Klaus Iohannis e scos de mincinos de presa franceză, care stabilește că e vorba de fake news cap-coadă, scrie Inpolitics.

RELATAREA INPOLITICS:

Klaus Iohannis, 27 aprilie:

”Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala, și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă. Deci, lucrurile nu sunt absolut deloc simple”.

Klau Iohannis, 28 aprilie:

”Informația este corectă. Cred că s-a dat cam multă atenție acestui exemplu. Este doar un exemplu. Fundamentarea pentru decizia noastră am spus-o ieri și o să o repet imediat. Unii dintre dumneavoastră au cerut informația și colegii mei de la departament o să vă dea linkul. Este un studiu făcut de Institutul Pasteur și alții, care au ajuns la această concluzie. Este verificabil și nu m-am referit la situația de ieri sau de alaltăieri din Franța, ci am spus că există un exemplu care ne arată că situația în școli este complicată. Atât.”

Declarația a doua a președintelui vine după ce a fost întrebat ieri despre afirmația anterioară potrivit căreia în Franța s-au deschis experimental unele școli, ceea ce a dus la o infectare masivă cu coronavirus a elevilor, informația fiind nereală și dezmințită de ministerul francez al Educației.

Numai că un site, CheckNews.fr, afiliat ziarului francez ”Liberation” și specializat în dezamorsarea de fake news-uri relatează, conform RFI, că președintele României a mințit și în privința respectivului studiu.

Mai precis, după închiderea, odată cu restul școlilor, a unui liceu din Crépy-en-Valois (Oise), elevii și profesorii au fost testați anti-virus, la finele lunii martie, de către cercetătorii de la Institutul Pasteur pentru a se stabili rata de infectare a unor persoane aflate zilnic, într-o anume perioadă, într-o comunitate mai largă. Concluzia a fost că în condiții de socializare extinsă, rata de infectare a fost de 41%, una extrem de ridicată, în timp ce la rudele acestora rata a fost de numai 11%.

Deci, absolut nicio legătură cu vreo deschidere de școală, experimental ori ba, mai rău decît în celebrul banc cu Volga, de la radio Erevan. Iohannis a prezentat public o informație fake, apoi a revenit susținînd că ea este corectă

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img