spot_img
1.3 C
București
duminică, noiembrie 17, 2024
AcasăcoronavirusȚările din Europa Centrală și de Est se comportă mai bine din...

Țările din Europa Centrală și de Est se comportă mai bine din punct de vedere medical decât Vestul: Zona Euro le-a exclus de la masa ajutoarelor pentru coronavirus/ Politico: Cresc însă temerile că regiunea – în special țările mai sărace precum Bulgaria și România – va avea dificultăți mai mari pentru a preveni impactul crizei, lucru care poate adânci diviziunile din UE

-

- Reclama -

Țările din Europa Centrală se comportă mai bine decât cele din vestul Uniunii Europene, din punct de vedere medical. Refacerea economică s-ar putea să fie însă problematică, avertizează Politico conform RFI:

- Reclama -

Obligațiunile Corona nu sunt un subiect în Europa Centrală.

- Advertisement -

Varșovia, Praga sau Budapesta nu s-au implicat în bătălia cruntă dintre țările din zona euro pentru a emite datorii comune susținute de toate cele 19 țări membre ale zonei.

De asemenea, înseamnă că nu au acces la măsurile Băncii Centrale Europene prin care se oferă până la 3 trilioane de euro în lichidități pentru bănci, un program de cumpărare de obligațiuni de 1,1 trilioane de euro și 240 de miliarde de euro în liniile de credit oferite de Mecanismul european de stabilitate – potrivit acordului încheiat joi de miniștrii finanțelor UE.

- Advertisement -

Totuși, vor face parte din împrumuturile de 300 de miliarde de euro acordate companiilor și lucrătorilor, de asemenea parte din acordul de joi.

Țările din Europa Centrală și de Est sunt nevoite să se bazeze în mare parte pe propriile lor bănci centrale și pe creșterile cheltuielilor guvernamentale pentru a preveni colapsul economic – alături de sprijinul direct din bugetul UE. Cresc însă temerile că regiunea – în special țările mai sărace precum Bulgaria și România – va avea dificultăți mai mari pentru a preveni impactul crizei, lucru care poate adânci diviziunile din UE.

Pe de altă parte, Comisia intenționează să sporească cheltuielile din bugetul următorilor șapte ani, pentru a lupta cu consecințele pandemiei, deși este puțin probabil să fie similar cu amploarea Planului Marshall postbelic.

Deocamdată însă – spune Politico – Europa Centrală gestionează relativ bine criza. Numărul cazurilor de coronavirus este mai mic decât în ​​multe țări din vestul Europei, întrucât o mare parte din regiune a pus în aplicare măsuri de blocare înainte de apariția deceselor.

Este însă o întrebare dacă aceste țări au resurse pentru a înfrunta o catastrofă economică fără precedent, bazându-se mai mult pe ele însele decât pe un bloc mai mare de țări”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img