Home Analize 80% dintre unguri, 69% dintre greci, 62% dintre austrieci şi 57% dintre...

80% dintre unguri, 69% dintre greci, 62% dintre austrieci şi 57% dintre cehi sunt împotriva sprijinirii Ucrainei cu arme de către UE

0

Doar în 9 din cele 27 de state membre ale UE s-au pronunţat peste jumătate din respondenţi în favoarea cumpărării de arme de către Uniunea Europeană pentru Ucraina, în timp ce mai multe state membre sprijină Ucraina cu arme în ciuda opiniei negative a populaţiei lor – reiese din analiza Proiectului Europa lansat de Fundaţia Századvég, analiza comunicată vineri agenţiei ungare de presă MTI.

Documentul bazat pe un sondaj realizat la sfârşitul anului trecut a studiat modul în care cetăţenii UE privesc problema înarmării Ucrainei de către comunitatea europeană şi de membrii acesteia – a declarat Fundaţia Századvég. 

Se subliniază faptul că, de la izbucnirea conflictului armat ruso-ucrainean, chestiunea transporturilor de arme către Ucraina domină discursul public european – alături de adoptarea şi aplicarea măsurilor punitive de către Bruxelles.

Pe baza sondajului poate fi constatat: în 13 state membre UE, proporţia celor care se opun înarmării Ucrainei depăşeşte proporţia celor care sunt în favoarea acesteia, în 9 din aceste state peste jumătate din respondenţii resping achiziţionarea de arme; de exemplu, 80% dintre unguri, 69% dintre greci, 62% dintre austrieci şi 57% dintre cehi sunt împotriva sprijinirii Ucrainei cu arme de către UE şi statele sale membre – a precizează Fundaţia Századvég. 

Documentul subliniază că, în Republica Cehă, mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (57%) se opun achiziţiilor europene de arme pentru Kiev, cu toate acestea guvernul ceh a livrat cantităţi semnificative de arme către Ucraina. În Germania, numărul celor care se opun înarmării Ucrainei (49%) depăşeşte cu cinci puncte procentuale numărul celor care susţin această măsură (44%), în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a decis la sfârşitul lunii ianuarie că Berlinul va furniza Ucrainei 14 transportoare blindate – adaugă documentul emis de fundaţie. 

Autorii au concluzionat: “în multe state membre ale UE, deciziile elitei politice în legătură cu războiul dintre Rusia şi Ucraina nu corespund aşteptărilor populaţiei”.

Se precizează, de asemenea, că opinia publică europeană este semnificativ divizată în ceea ce priveşte problema achiziţiilor de arme pentru a creşte puterea militară a Ucrainei – ca şi în cazul sancţiunilor adoptate la Bruxelles. Potrivit sondajului, în cinci state membre ale UE (Spania, Luxemburg, România, Franţa, Irlanda), proporţia celor favorabili cumpărării de arme pentru Ucraina depăşeşte numărul celor care îi sunt împotrivă, însă proporţia lor rămâne sub 50% din numărul total de respondenţi.

Fundaţia Századvég a reamintit că Spania a mai livrat arme Ucrainei, iar în ianuarie şi-a manifestat din nou disponibilitatea de a transporta tancuri acestei ţări, deşi mai puţin de jumătate dintre spanioli (49%) aprobă achiziţionarea de arme pentru Ucraina. În mod similar, Franţa ar urma să doneze Kievului noi vehicule blindate, după ce i-a livrat deja echipamente de luptă, în ciuda faptului că mai puţin de jumătate (46%) dintre francezi sunt de acord cu achiziţionarea de arme – se arată în comunicat.

Acesta afirmă, de asemenea, că înarmarea Ucrainei este susţinută de peste jumătate din respondenţi în nouă state membre ale UE (Letonia, Estonia, Polonia, Suedia, Danemarca, Finlanda, Lituania, Olanda şi Portugalia), dintre care Letonia, Estonia şi Polonia înregistrează procentajele cele mai ridicate (79%, 73%, respectiv 71%) ale celor care susţin cumpărarea de arme pentru Ucraina de către UE şi membrii săi. Rezultatul este mai puţin surprinzător având în vedere faptul că aceste ţări se învecinează direct cu Rusia – precizează Fundaţia Századvég.

Ad

Exit mobile version