Patru miniştri ai agriculturii au făcut pe rând planuri de 750 de milioane de euro pentru depozite, bani pe care sperau să-i ia din PNRR, dar au pierdut finanţările, scrie Ziarul Financiar.
În loc de depozite, românii au primit importuri tot mai mari şi producţii tot mai mici. Factura? 6,5 miliarde de euro în cinci ani pentru fructe şi legume din afară.
„Cu greu reuşim să vindem către supermarketuri, pentru că aşteptările lor s-au dus departe. Ne-am fi dorit să vindem legumele sub brandul Casei de Comerţ Unirea, să vedem la raft cartofi din bazinul legumicol Lunguleţu. Însă nu a fost nici până acum creat depozitul promis de colectare a produselor locale. În lipsa lui, producătorii vând cartofii cu 1,5-1,6 lei/kg la diverşi comercianţi, iar la raft sunt 3-4 lei/kg“, spune Ionuţ Lăscaie, preşedintele Cooperativei Agricole de la Lunguleţu, din judeţul Dâmboviţa, formată din circa 900 de producători, majoritatea de mici dimensiuni.
Bucuria simţită de producătorii de fructe şi legume, dar şi de consumatori în 2020, când Adrian Oros, ministrul Agriculturii la acel moment, a promis că se vor construi 8 depozite regionale în care să păstrăm produsele agricole şi iarna pentru a reduce importurile cu alimente, s-a risipit la mai bine de patru ani distanţă, mai spune sursa citată.