Puţin peste 77% din locuitorii din România sunt conectaţi la reţeaua de apă curentă, arată cel mai recent raport al Institutului Naţional de Statistică (INS). În ultimii 10 ani, ponderea a crescut cu circa 14 procente, dar în continuare aproximativ 60% din locuitorii din mediul rural sunt dependenţi de fântâni, pentru că reţeaua de apă potabilă nu a ajuns la ei, scrie ZF.
Situaţia din 2024 arată că circa 4 milioane de locuitori din România continuă fie să folosească găleţi pentru apa scoasă din fântână, fie să instaleze un hidrofor pentru a scoate apa din fântână, care să ajungă în ţevile din bucătărie şi baie. Mai mult, conform datelor de la Ministerul Educaţiei, în 2020 peste 1.800 de şcoli şi grădiniţe nu aveau acces la reţeaua de apă, adică 16% din totalul clădirilor de învăţământ din România.
Cifrele despre accesul la apă potabilă prin intermediul reţelei publice se adaugă celor legate de canalizare şi reţea de gaze naturale, care, împreună, înseamnă accesul la igienă şi la standarde de viaţă mai ridicate.