Home coronavirus 2 medici acuză 2 substanțe folosite în România pentru tratarea COVID-19 și...

2 medici acuză 2 substanțe folosite în România pentru tratarea COVID-19 și lăudate de ministrul Sănătății: Prezintă ”risc asociat prezenței în număr crescut al efectelor adverse”

0

Conf. dr. Ionuț Nistor și prof. dr. Cristian Băicuș au analizat mai multe studii internaționale efectuate pe hidroxiclorochină și Lopinavir/ Ritonavir și susțin că acestea nu au ”beneficii dovedite” și prezintă ”risc asociat prezenței în număr crescut al efectelor adverse”. Ei au trimis o adresă către Ministerul Sănătății și INSP în care solicită scoaterea substanțelor din tratamentul bolnavilor de COVID. Conf. dr. Ionuț Nistor este medic nefrolog la Spitalul Parhon din Iași și cadru didactic al UMF Iași. iar Prof. dr. Cristian Băicuș este şeful secţiei de medicină internă de la Spitalul Colentina din București, scrie Libertatea.

Plaquenil (hidroxiclorochina) și Kaletra (Lopinavir/Ritonavir) se află, împreună cu Remdesivir, pe schema de tratament pentru bolnavii care au forme medii spre severe de COVID-19.

Prof. dr. Cristian Băicuș spune că Plaquenil (hidroxiclorochina) a fost introdus în protocoalele de tratament pentru COVID-19 din întreaga lume după ce o serie de studii observaționale au arătat, la începutul pandemiei, că ar fi ameliorat condiția celor infectați cu COVID-19. Odată ce au început să apară studiile clinice valide, hidroxiclorochina a fost scoasă din schemă, explică dr. Băicuș. ”Numai în România continuă să reziste la loc fruntaș, fiind enumerat printre antivirale de către lideri de opinie și ministrul sănătății”, punctează medicul.

”Este posibil ca hidroxiclorochina să reducă durata simptomelor cu câteva zile. La cei neinternați, nu reduce riscul de spitalizare. În privința efectelor adverse, majoritatea studiilor/metaanalizelor nu au arătat că hidroxiclorochina ar produce efecte adverse serioase, însă cum s-a constatat subraportarea efectelor adverse, este posibil ca creșterea mortalității observată în cinci dintre metaanalizele de studii clinice randomizate să fie rezultatul unor efecte adverse serioase”, mai notează, în concluzii, dr. Băicuș.

”Având în vedere absența beneficiilor dovedite atât pentru Lopinavir-Ritonavir, cât și a hidroxiclorochinei și a decelării unui risc asociat prezenței în număr crescut al efectelor adverse, considerăm necesară modificarea de urgență a ordinului MS și modificarea protocolului terapeutic”, notează cei doi medici în adresa trimisă către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică.





Ad

Exit mobile version