2 dosare ale consilierului lui Carmen Dan, palmate de procurori

0
Ministrul de Interne Carmen Dan face declaratii de presa, joi, 11 ianuarie 2017. Inquam Photos / Octav Ganea

Un control intern a evidenţiat prelungirea nejustificată a procedurilor în două dosare care îl vizează pe consilierul ministrului Afacerilor Interne, Valentin Riciu, aflate pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3 Bucureşti, procurorul general Augustin Lazăr dispunând, în acest caz, sesizarea Inspecţiei Judiciare (IJ).

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) transmis, luni, AGERPRES, prin ordin al procurorului general s-a dispus efectuarea unui control cu privire la modul în care parchetele competente au instrumentat trei dosare penale având ca obiect cercetarea agentului-şef principal de poliţie Valentin Rîciu, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, ultraj şi respectiv abuz în serviciu.

„Controlul a constat în verificarea celor trei cauze sub aspectul respectării normelor procedurale care reglementează activitatea de urmărire penală, precum şi a ritmicităţii efectuării actelor de cercetare. În urma verificărilor efectuate a rezultat că, în dosarele aflate pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3 Bucureşti, procedurile s-au prelungit nejustificat, în cele două cauze nefiind efectuate acte de urmărire penală cu celeritate, ambele fiind repartizate pentru cercetări lucrătorilor de poliţie din cadrul Brigăzii Rutiere – Biroul control intern”, se precizează în comunicat.


Conform aceleiaşi surse, în al treilea dosar, aflat în instrumentarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 4, procurorul de caz a dispus măsurile necesare efectuării cu celeritate a actelor de urmărire penală, delegând în acest sens poliţiştilor Biroului control intern din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Brigada Rutieră. În plus, constatând neefectuarea în termen a actelor dispuse, procurorul de caz a dispus noi măsuri şi a stabilit un nou termen de efectuare a cercetărilor.

Procurorul general a dispus sesizarea IJ pentru verificări prealabile cu privire la prelungirea nejustificată a procedurilor în cele două dosare de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3, urmând a se stabili eventuala existenţă a indiciilor săvârşirii vreunei abateri disciplinare prevăzute de statutul judecătorilor şi procurorilor.

Augustin Lazăr a dispus, totodată, ca Serviciul de îndrumare şi control din cadrul PÎCCJ să efectueze un control tematic, având ca obiectiv verificarea modului de exercitare de către procurorii de la parchetele competente a activităţii de supraveghere a cercetărilor penale efectuate de lucrători de poliţie judiciară de la Biroul control intern din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Brigada Rutieră.