Home Analize 14 experți independenți ai ONU în drepturile omului cer SUA să deblocheze miliardele...

14 experți independenți ai ONU în drepturile omului cer SUA să deblocheze miliardele de dolari ale Băncii centrale a Afganistanului

0

14 experți independenți ai ONU în drepturile omului au emis o declarație comună, cerând guvernului SUA să deblocheze miliardele de dolari în active ale Băncii centrale a Afganistanului. Practic, este o avertizare a SUA, care încalcă abuziv normele internaționale și interesele altor state, fiind dorința comună a comunității internaționale, transmite Radio China.

RELATAREA RADIO CHINA:

Poate că acele miliarde de dolari nu semnifică nimic pentru Washington, dar este o sumă importantă pentru Afghanistan, o țară care a fost încercată de războaie și se confruntă cu o lipsă acută de bani pentru reconstrucția țării. Potrivit instituțiilor internaționale de consultanță, peste 23 milioane de cetățeni din Afghanistan au nevoie imediată de alimente și 95% din populația nu au alimente suficiente. Peste 4 milioane de afghani nu au acoperiș deasupra capului. Cine le-a provocat? Răspunsul este simplu: SUA.

SUA au provocat în 2001 sub pretextul antiterorismului un război în Afghanistan, care a durat 20 ani și a condus la mai bine de 100.000 morți și răniți printre civili și 11 milioane de refugiați. Dezvăluirile privind actele abuzive ale militarilor americani șochează întreaga lume.

Cu toate că SUA s-au retras în august 2021 trupele desfășurate în Afghanistan, nu s-au șters încă pe mâini de sângele afghanilor. Președintele american a semnat în februarie anul curent un decret care permite înghețarea bunurilor băncii centrale afghane în valoare de 7 miliarde de dolari și acordarea a jumătate din sumă cu titlu de compensații victimelor de la Wrold Trade Center. SUA și-a demonstrat supremația, nerușinarea și lăcomia prin faptul că și după plecarea din Afghanistan și încearcă totuși să domine destinul acestui popor.

Ceea ce au făcut SUA în Afghanistan este doar un vârf al icebergului în acțiunile de a încălca suveranitatea altor state și drepturile omului din alte țări. Din Irak în Siria, din Cuba în Iran, SUA au impus sub pretextul drepturilor omului și al libertății sancțiuni abuzive numai pentru a urmări supremație absolută, cât și războaie, acte condamnate de comunitatea internațională. Rezoluția ONU aprobată în iunie anul trecut privind încetarea blocadei economice, comerciale și financiare impusă Cubei de către SUA reprezintă un răspuns puternic la adresa supremației americane.

Fiind cel mai mare promotor al crizei din Ucraina, SUA au aprobat în peste două luni 8 loturi de arme în favoarea Ucrainei, în valoare de 3,7 miliarde de dolari, promovând escaladarea continuă a situației regionale. Cu cât va fi mai lungă va fi această criză, cu atât de benefică este situația pentru SUA: distrugerea Ucrainei, reducerea Rusiei și tulburarea Europei, iar beneficiarul este doar complexul industrial și militar din SUA.

Peste cinci milioane de refugiați ucraineni au intrat în țările vecine europene. În fața cele mai mari crize a refugiaților din perioada postbelică din Europa, SUA au afirmat că sunt dispuse să primească 100.000 refugiați, dar au primit în ultimele 3 luni doar 12 persoane.

Practicile demonstrează în repetate rânduri că SUA care urmăresc securitatea și supremația absolută constituie originea tulburărilor mondiale. Unii politicieni americani care afectează ordinea și normele internaționale nu au dreptul să vorbească despre democrația și drepturile omului. Să nu se prefacă că nu aud avertizările specialiștilor ONU și să dea un răspuns întregii lumi.

Ad

Exit mobile version