spot_img
3.1 C
București
marți, noiembrie 29, 2022
AcasăActualitate138 de urși bruni au fost uciși cu aprobare în ultimii...

138 de urși bruni au fost uciși cu aprobare în ultimii ani. Covasna și Harghita, lideri. Relocări: 30%

-

Datele prelucrate de Europa Liberă din surse publice relevă că autoritățile au aprobat în ultimii trei ani uciderea a 138 de urși bruni. 80% din autorizațiile de ucidere a urșilor sunt duse la bun sfârșit de vânători. În privința relocărilor, procentul e de doar 30%.

- Reclama -

Covasna și Harghita sunt de departe județele unde au loc cele mai multe „recoltări”, eufemismul autorităților pentru împușcarea animalelor protejate considerate periculoase.

Ultima derogare acordată de Ministerul Mediului și Pădurilor a fost publicată în Monitorul Oficial pe 4 mai, cu o zi înainte ca știrea uciderii ursului Arthur de către prințul Emanuel de Liechtenstein să facă înconjorul planetei. Ordinul 687 a fost semnat la minister pe 27 aprilie. Cu o zi înainte a primit avizul Academiei Române. Semnătura acestei instituții e necesară, potrivit legislației, pentru orice derogare de ucidere a unui urs brun, specie protejată în România.

Derogarea intrată în vigoare în a treia zi de Paște urmează să fie pusă în aplicare de Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Târnăva Mare, care are la dispoziție până pe 30 iunie să „recolteze exemplarul de urs brun” pentru care a cerut aprobare.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img