100.000 antene parabolice distruse de regimul iranian

0

Autoritatile iraniene au distrus 100.000 antene parabolice si alte echipamente de receptie prin satelit, anunta duminica presa iraniana, potrivit AFP conform Hotnews.

„Un milion de persoane au participat la acest program”, a declarat seful din Bassidji, generalul Mohammad Reza Naghdi, in timpul unei conerinta de presa sustinuta inainte de distrugerea echipamentului, in cadrul unei ceremonii oficiale la Teheran.

Potrivit acestuia, „televiziunea prin satelit se dezvolta, de obicei, prin coruptie si corupe cultura societatii noastre (…) au ca efect cresterea numarului de divorturi, precum si raspandirea consumului de droguri si a insecuritatii.”

Legea interzice detinerea si vanzarea de echipamente de receptie de televiziune prin satelit iar cei care incalca legea pot fi amendati cu sume intre 30 si 2.800 de dolari. Politia efectueaza in mod regulat raiduri pentru a confisca echipamente de receptie de pe acoperisuri.

Seful din Bassidji l-a criticat totodata pe ministrul Culturii, Ali Janati, care a pledat vineri pentru relaxarea unei „legi incalcate de 70% din iranieni”. Iranul are 80 de milioane de locuitori.

„Cele mai multe dintre aceste canale (prin satelit) slabesc temelia familiei si perturba educatia tinerilor”, considera generalul Mohammad Reza Naghdi: „Sondajele de opinie arata ca acesti copii afectati de posturile acestea sunt nepoliticosi la scoala si cu parintii”.

Cateva zeci de canale persane prin satelit transmit, din strainatate, in Iran, programe de informatii, de divertisment sau filme.