Controversatul om de afaceri Frank Timiș a intrat în acționariatul companiei Trencadis din Baia Mare, o firmă cu afaceri anul trecut de 26,8 milioane de lei din realizarea de software la comandă și numeroase contracte și cu instituții ale statului, precum cele din acest an cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) – 13,4 milioane de lei, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) – 1,8 milioane de lei și Ministerul Fondurilor Europene – 6,4 milioane de lei. Cifrele sunt fără TVA, transmite Profit.ro.
În urma operațiunii, firma controlată de Timiș va deține 7,9% din capitalul Trencadis Corp. Ceilalți acționari sunt Alexander N. Capital Management SRL – 76%, Carlo Robert Burci (fiul lui Cristian Burci) – 11,5% și Mihaela Moldovan – 4,6%. Alexander N. Capital Management SRL este controlată integral de Radu Negulescu.
Radu Negulescu i-a făcut campania președintelui Klaus Iohannis și este în prezent și consultantul PSD.
Frank Timiș apare recent într-o investigație BBC relatată și de FLUX 24:
Compania petrolieră britanică British Petroleum (BP) a agreat să plătească redevențe cuprinse între 9 miliarde de dolari și 12 miliarde de dolari omului de afaceri de origine română Frank Timiș, pentru un perimetru de gaze din Senegal, preluat în 2017 printr-o “tranzacție suspectă în domeniul energiei”, potrivit unei investigații BBC. La momentul tranzacției, BP a plătit 250 de milioane de dolari către afaceristul român. Totodată, potrivit documentelor BBC, omul de afaceri român ar fi plătit, în Marea Britanie, un impozit pe venit de doar 35,2 lire sterline în 2017, în timp ce, în 2016, nu a plătit niciun ban. Omul de afaceri, care trăiește într-un penthouse închiriat, în Londra, cu 14.000 de lire sterline pe lună, ar fi reușit să evite plata taxelor prin artificii fiscale, transmite Profit.ro.
INTEGRAL INVESTIGAȚIA BBC:
Aceste acuzații sunt complet false. Nu există nicio faptă ilegală în legătură cu concesiunile de petrol și gaze din perimetrele Saint-Louis Offshore Profond și Caya Offshore Profond. Concesiunea a fost o investiție foarte riscantă și o investiție speculativă care a venit cu obligația unor investiții substanțiale. La momentul în care concesiunea a fost preluată nu fuseseră descoperite hidrocarburi și existau șanse mari să nu fie găsite niciodată, a replicat compania lui Timiș.