spot_img
30.3 C
București
miercuri, iunie 12, 2024
AcasăExterne10 ani de la moartea suspectă la Londra a agentului rus Alexander...

10 ani de la moartea suspectă la Londra a agentului rus Alexander Litvinenko: INTERVIU CU VĂDUVA

-

La zece ani de la moartea la Londra a fostului aget secret rus Alexander Litvinenko, soția sa se declară în emisiunea DW „Nemțova.Interviu” mulțumită de ancheta justiției britanice, transmite Deutsche Welle.

„Soțul meu a așteptat momentul în care se va face dreptate”, a declarat Marina Litvinenko.

„Chiar dacă nu este o dreptate comppletă, pentru că vinovații nu se află pe banca acuzaților și nici nu a fost rostită sentința, cu toții au auzit ce s-a întâmplat în urmă cu zece ani și cine s-a aflat în spatele acestei infracțiuni.”

Potrivit anchetei procurorilor britanici, uciderea lui Litvinenko a fost „probabil” ordonată de fostul șef al serviciilor secrete ruse FSB, Nikolai Patrușev și „aprobată și de președintele Putin”. Judecătorul britanic Richard Owen a transmis în ianuarie 2016 Înaltei Curți de la Londra că fostul ofițer al serviciilor ruse de informații ar fi fost otrăvit în timpul unei întâlniri într-un hotel din Londra.

„Lumea se schimbă repede”

Marina Litvinenko a apreciat faptul că președintele rus Vladimir Putin a fost menționat ca fiind posibil implicat în cazul Litvinenko. Această menționare ar fi „în această etapă” suficientă. „Pentru noi a fost o știre de mare impact”, a declarat văduva lui Litvinenko, care trăiește la Londra, într-o discuție cu Jana Nemțova (aceasta este fiica fostului lider ar opoziției ruse Boris Nemțov, asasinat în urmă cu doi ani la Moscova. Jana Nemțova este în moderatoare la Deutsche Welle). „Ne așteptam să se spună că statul rus s-ar afla în spatele crimei, dar u credeam că vor fi rostite pe față aceste nume foarte importante”.

Alexander Litvinenko a murit la vârsta de 43 de ani Alexander Litvinenko a murit la vârsta de 43 de ani

Alexander Litvinenko a murit pe 23 noiembrie 2006 într-un spital din Londra în urma otrăvirii sale cu elementul extrem de radioactiv Poloniu-210. Fostul agent în vârstă de 43 de ani l-a acuzat pe patul de moarte pe Putin că ar fi ordonat personal asasinarea sa. Regimul de la Kremlin a respins mereu implicarea sa în uciderea lui Litvinenko.

Văduva fostului spion rus s-a exprimat vag despre posibilele efecte la Moscova ale anchetei britanice: „Nu știm încă pe ce perioadă va mai rămâne la putere actualul regim din Rusia, cât timp oamenii vor prefera să ignore adevărul, cât timp se vor mai păstra aceste secrete. Lumea se schimbă repede.

Ajutor de la controversatul om de afaceri

Alexander Litvinenko a fost ofițer KGB și mai apoi FSB, la fel ca și președintele Putin. În anii 90 s-a aflat în relații apropiate cu controversatul om de afaceri rus Boris Berezovski, care ar fi influențat politica rusă printr-un popular post de televiziune. Berezovski l-ar fi ajutat inclusiv pe Putin să ajungă la putere, dar a căzut ulterior în dizgrația acestuia și a fugit în străinătate.

Alexander Litvinenko a acuzat FSB, printre altele, de comiterea de atentate cu bombă la Moscova și în alte orașe ale Rusiei la sfârșitul anilor 90. El a fost pus sub acuzare și condamnat de mai multe ori și a fugit în anul 2000 la Londra, unde a primit azil politic în mai 2001.

Și Berezovski trăia în capitala britanică în acea perioadă. Cei doi erau critici vocali ai președintelui Putin și ambii au fost condamnați în Rusia în absență: Berezovski pentru infracțiuni economice, Litvinenko pentru abuz în serviciu.

Jana Nemțova în dialog cu Marina Litvinenko Jana Nemțova în dialog cu Marina Litvinenko

Berezovski nu l-ar fi influențat pe soțul ei, a spus văduva lui Litvinenko. Soțul ei ar fi fost „implicat din cauza slujbei sale în evenimentele care l-au avut în centrul lor pe Berezovski”. El l-ar fi informat pe omul de afaceri cu privire la un plan de asasinare a sa. După moartea lui Litvinenko, Berezovski ar fi „ajutat foarte puternic” familia fostului agent, a declarat Marina Litvinenko. Omul de afaceri a fost de asemenea găsit mort în 2013 în casa sa de lângă Londra. Se presupune că s-ar fi sinucis.

„Nemtsova.Interview” este emisiunea săptămânală la Deutsche Welle a jurnalistei ruse Jana Nemțova. Formatul de tip talk-show critic se bazează pe interviuri cu politicieni și intelectuali de frunte din Europa, Rusia și SUA care au poziții foarte ferme cu privire la regimul din Rusia.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img