Gigantul elveţian din sectorul produselor agro-chimice Syngenta a fost preluat de compania chineză de stat ChemChina, într-o tranzacţie de 44 miliarde de dolari.
ChemChina este cea mai mare companie de produse chimice din China, fiind deținută integral de stat, astfel că decizia de a achiziționa pachetul majoritar al Syngenta este evident o decizie guvernamentală. Oficialii chinezi sunt convinși că tranzacția va asigura un salt în cercetarea plantelor modificate genetic, propulsând China ca un mare producător de semințe pe acest segment. Astfel, în prezent, cercetarea asiaticilor este în urmă, reușind să obțină recolte abia la jumătatea celor din SUA, situație ce se menține dramatică mai ales din cauză că acum, 50% din piața semințelor din China este reprezentată de companii străine (Pioneer, KWS Corp și Limagrain).
Afaceristul care stă în spatele ChemChina se numește Ren Jianxin, 58 de ani, şi deja s-a făcut remarcat în Europa când, a trecut anul trecut printre trofee producătorul emblemă de anvelope al Italiei Pirelli. Achiziţia Pirelli i-a dat lui Ren acces la circuitul curselor de Formula 1. Printre achiziţiile din ultimul deceniu se numără producătorul israelian agrochimic Makhteshim Agan Industries, redenumit Adama, producătorul norvegian de silicon Elkem, producătorul australian de mase plastice Qenos şi fabricantul francez de aditivi Adisseo.
Ren Jianxin a fost lider al Tineretului Partidului Comunist Chinez.
Ren, cunoscut deja ca un „rege al achiziţiilor şi fuziunilor“, ar întări amprenta pe care ChemChina o are în România. Astfel, potrivit Ziarului Financiar, Pirelli are o fabrică la noi în țară, cu afaceri de 1,67 mld. lei în 2014 şi aproape 2.300 de angajaţi. Syngenta România a avut în acelaşi an afaceri de 332 mil. lei, un profit de opt milioane de lei cu doar 90 de angajaţi.
Syngenta a fost înfiinţată în anul 2000 după lipirea diviziilor agricole ale grupurilor farmaceutice Novartis şi AstraZeneca.