spot_img
12.5 C
București
sâmbătă, noiembrie 2, 2024
AcasăhighlightAmbasadorul Rusiei ironizează România: 10 euro pentru ce?

Ambasadorul Rusiei ironizează România: 10 euro pentru ce?

-

- Reclama -

Raportul dintre costuri şi calitatea serviciilor este mai bun în Bulgaria. Cei zece euro propuşi reprezintă, desigur, un preţ bun, iar oamenii ar veni, dar cine îi va caza pentru zece euro? Lucrurile practice, de genul acesta, trebuie discutate de profesionişti, de oamenii de afaceri. Potenţial există şi ar fi bine să fie exploatat. Din păcate, reputaţia României, din punct de vedere turistic, nu este foarte bună în Rusia. Nu s-au făcut prea multe încercări reale de a schimba situaţia. Chiar şi ostilitatea din sfera informaţiilor faţă de Rusia nu este o trăsătură atrăgătoare pentru turiştii ruşi, a declarat într-un interviu pentru Russsiatoday.ro ambasadorul Federației Ruse la București, Oleg Malginov.

- Reclama -

Autorităţile române doresc să atragă turiştii ruşi. Corina Martin, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România, a declarat că au fost promise turiştilor ruşi preţuri mici (10 euro/noapte), ca să viziteze ţara noastră.

- Advertisement -

Dar facilităţile sunt aproape zero. Marea Neagră nu este la fel de atrăgătoare aici, chiar dacă turiştii noştri nu se mai duc în Turcia sau Egipt. Avem propriul litoral la Marea Neagră, incluziv în Crimeea, şi există Bulgaria. Dacă aţi fost acolo, ştiţi că facilităţile sunt superioare. Numărul turiştilor ruşi din România a fost, anul trecut, de numai 5, poate 7 mii de persoane. Raportul dintre costuri şi calitatea serviciilor este mai bun în Bulgaria, a susținut ambasadorul Rusiei.

ALTE DECLARAȚII:

- Advertisement -

MOLDOVA:

Reporter: Despre situaţia din Moldova…
Ambasador Oleg Malginov: Ce este cu Moldova? Ştiţi ce îşi doreşte Moldova? Lăsaţi ţara să treacă peste criza politică, ce seamănă, uneori, cu o criză de identitate. Nu înţeleg pe cine să ascult.(…)

Reporter: Moldova doreşte să intre în Uniunea Europeană.
Ambasador Oleg Malginov: Uniunea Europeană îşi doreşte acest lucru? Nu ştiu cum să răspund la întrebarea dumneavoastră, pentru că ţara se confruntă cu o criză politică profundă care, din păcate, pare să se transforme într-una statală.

LUKOIL:

Reporter: Lukoil întâmpină multe dificultăţi în România.
Ambasador Oleg Malginov: Lukoil este o companie privată. Au, într-adevăr, probleme. Unele dintre acestea sunt examinate de sistemul judiciar şi sperăm că vor fi rezolvate, în conformitate cu legea.
Lukoil a efectuat lucrări în platforma continentală a Mării Negre, cu rezultate pozitive. Este în interesul României să continue cooperarea. Au fost făcute foraje, unul promiţător şi altul nu prea pozitiv din punct de vedere comercial. Lukoilul a investit aici şi a fost destul de costisitor. Au găsit depozite, iar acum discută cu autorităţile române ce se va face în continuare. Ar putea coopera cu alte companii care lucrează în zonă, ceea ce ar fi benefic pentru România. Planul este să continue lucrările şi sperăm că autorităţile voastre vor fi, de asemenea, interesate să aibă o companie rusă în zonă. Vom vedea.

GAZPROM:

Reporter: Avem informaţii conform cărora Gazprom a venit în România în 2012, când Emil Boc era premier. Compania a făcut oferte pentru pachete de acţiuni ale Transgaz, Transelectrica şi Romgaz, iar reacţia a fost negativă. Ce face Gazprom aici?
Ambasador Oleg Malginov: Au venit din Serbia şi au tot investit substanţial. Compania a deschis câteva benzinării, nu multe. Cooperează cu unele firme străine, căutând petrol şi gaze, dar lucrurile se mişcă încet. Preţurile nu sunt favorabile pentru investiţii mari, dar lucrează în continuare.
Alte elemente concrete, menţionate de dumneavoastră, nu îmi sunt cunoscute.
Reporter: Gazprom este perceput ca o ameninţare în ţara noastră.
Ambasador Oleg Malginov: Nu avem informaţii în acest sens. Nu pot confirma sau respinge speculaţiile de gen.

RELAȚIILE ROMÂNO RUSE:

Reporter: În ce stare sunt relaţiile româno-ruse?
Ambasador Oleg Malginov: În ultimii doi ani, nu au fost prea multe iniţiative în relaţiile bilaterale. De fapt, ne confruntăm cu efectele negative ale evenimentelor prezentate anterior. Pierderile comerciale se situează la aproximativ 30%. Nu avem o intensificare a contactelor politice, deşi aceasta era planificată atunci când am venit la Bucureşti. Există schimburi culturale, deşi tot la un nivel mai scăzut decât ne-am fi dorit. Încă se desfăşoară consultări la nivelul ministerelor de externe.
Facem schimb de opinii, în ceea ce priveşte problemele dificile, inclusiv situaţia din regiune, din Europa şi sperăm să continuăm. Altfel, s-ar instala tăcerea, ceea ce nu este bine. Nu văd nicio posibilitate pentru contacte la nivel înalt, în viitorul apropiat, dar vom vedea cum evoluează situaţia.
Din punct de vedere economic, vom încerca, măcar, să păstrăm ceea ce există acum. Avem operatori economici care activează în România şi, dacă nu se va lua o decizie politică de blocare, ne vom atinge obiectivul. Bineînţeles, sunt unele probleme, dar acestea pot fi rezolvate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img