spot_img
1.6 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriAdrian Sârbu, dezvăluiri explozive: Mi-a cerut George Maior/ Cum a preluat SRI...

Adrian Sârbu, dezvăluiri explozive: Mi-a cerut George Maior/ Cum a preluat SRI o televiziune

-

- Reclama -

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Claudiu Manda, a afirmat că, la audierea de miercuri, Adrian Sârbu, patronul Mediafax, a relatat că fostul director al SRI, George Maior, i-a cerut în 2010 să-i dea sfaturi lui Sebastian Ghiţă cum să fie condus postul Realitatea TV.

- Reclama -

”(Adrian Sârbu – n.red.) a făcut referire la o situaţie din 2010 când a fost rugat de către domnul Maior să-l ajute pe Sebastian Ghiţă cu sfaturi cum să conducă instituţia Realitatea TV din punct de vedere managerial”, a declarat senatorul PSD Claudiu Manda.

- Advertisement -

Ulterior, Adrian Sârbu a primit confirmarea interesului SRI pentru Realitatea chiar din partea lui Sebastian Ghiţă. ”A fost căutat de domnul Ghiţă, au avut mai multe întâlniri şi inclusiv domnul Ghiţă i-a confirmat această implicare”, a precizat Manda.

- Advertisement -

De altfel, preluarea conducerii instituţiei media de către SRI s-ar fi făcut prin intermediul lui Sebastian Ghiţă. 

”A fost aspectul legat de intenţia de a fi preluată conducerea şi, mai târziu, eventual întreaga instituţie media, respectiv Realitatea TV, pe care şi-ar fi dorit personele din conducerea SRI din acea vreme să o preia prin intermediul domnului Ghiţă”, a spus Manda.

Patronul Mediafax a afirmat, în faţa membrilor comisiei, că implicarea serviciilor SRI a fost impulsionată de către decizia CSAT din 27 iulie 2010 prin care presa a fost definită ca având potenţial de vulnerabilitate la siguranţa naţională. ”În opinia domniei sale, spune că s-au creat premisele ca, la momentul respectiv, SRI să se implice mai mult în ce înseamnă preluarea de instituţii media, plantarea de ofiţeri acoperiţi sau atragerea de către Serviciu de persoane din jurnalism, inclusiv dreptul de a asculta jurnalişti pe mandate de siguranţă naţională”, a relatat Manda.

Potrivit acestuia, Adrian Sârbu a prezentat evoluţia presei după 2010, aşa cum a fost modelată prin decizia CSAT.

Patronul media Adrian Sârbu a fost invitat la Comisia SRI după dezvăluirile făcute de fostul colonel SRI, Daniel Dragomir. Întrebat înaintea audierii care va fi subiectul la care se va referi, Adrian Sârbu a declarat, pentru agenţia MEDIAFAX, că va vorbi despre implicarea SRI în presă şi urmările acesteia.

“Am venit pentru că am fost chemat. E o obligaţie cetăţenească. Nu am venit în trecere, să dau bună ziua şi să plec. Am venit să vorbesc despre curaj, nu despre frică. Mă încurajează decizia preşedintelui comisiei SRI de a ţine în viaţă audierile pe această tematică, prilej unic de când există Parlamentul după 1989. Mă încurajează Daniel Dragomir care îşi riscă libertatea dezvăluind practici neconstituţionale ale serviciului într-o anumită perioadă. Mă încurajează poziţia publică a noului director SRI, care promite transparenţă şi retragerea Serviciului Român de Informaţii din diverse câmpuri tactice în graniţele mandatului său stabilit de lege şi Constituţie. Voi vorbi despre prezenţa perturbatoare, uneori distrugătoare, a SRI în câmpul mass-media în perioada 2010-2016”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Adrian Sârbu.

Fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, a înaintat comisiei de control SRI o listă cu 64 de nume, printre care jurnalişti, politicieni sau oameni din Justiţie, care pot confirma acuzaţiile sale legate de implicarea SRI în toate domeniile.

Dragomir a numit “culoare” practicile Serviciului prin care folosea presa şi Justiţia. Mai precis, Dragomir spune despre “culoarul” Justiţiei că este traseul pe care îl parcurgea un dosar, de la realizarea rechizitoriului, de către ofiţeri SRI, până la alegerea completului de judecată şi mai apoi obţinerea sentinţei. În paralel, funcţiona “culoarul media”, ceea ce presupunea o campanie de denigrare la adresa persoanei vizate de dosar, astfel încât aceasta să fie considerată vinovată, în ochii opiniei publice, cu mult înainte de a primi vreo condamnare.

Tot legat de media, Daniel Dragomir a susţinut că, în prezent, există acoperiţi în redacţii, care servesc intereselor SRI, dar nu a vrut să facă publice nume. A vorbit doar despre jurnalişti pe care i-a văzut intrând şi ieşind din biroul fostului prim-adjunct al Serviciului, Florian Coldea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img